Iran'da Protestolarda Gözaltina Alinan Göstericiler Yargilanana Kadar Serbest Birakilmayacak

Iran Içisleri Bakaninin Güvenlik ve Emniyetten Sorumlu Yardimcisi Mecid Mirahmedi, 22 yasindaki Mahsa Amini’nin ölümünün ardindan baslayan protestolarda gözaltina alinan göstericilerin yargilama süreci baslayana kadar serbest birakilmayacaklarini açikladi.



Iran’in baskenti Tahran’da 13 Eylül’de ahlak polisi tarafindan basörtüsü kurallarina uymadigi gerekçesiyle gözaltina alinan 22 yasindaki Mahsa Amini’nin 16 Eylül’de hayatini kaybetmesinin ardindan ülke genelinde baslayan gösterilerde gözaltina alinanlar hakkinda yeni karar çikti. Iran Içisleri Bakaninin Güvenlik ve Emniyetten Sorumlu Yardimcisi Mecid Mirahmedi, ülkede devam eden gösterilerde gözaltina alinan eylemciler hakkinda caydirici kararlar alacaklarini belirtti.

Mirahmedi, gözaltina alinan göstericilerin yargilama süreci baslayana kadar serbest birakilmayacagini açikladi.

Yarginin göstericilere yönelik sert kararlar alacagini kaydeden Mirahmedi, “Bugünden itibaren, gözaltina alinan göstericilerden hiç kimse yargilama süreci baslayana kadar serbest birakilmayacak. Yargilama süreçleri ise hizli ve caydirici olacak” ifadelerini kullandi.

Ne olmustu?

Tahran’da 13 Eylül’de ahlak polisi olarak bilinen Irsad devriyeleri tarafindan gözaltina alinan Mahsa Amini, gözalti merkezinde bayginlik geçirdikten sonra 16 Eylül’de hastanede hayatini kaybetmisti. Amini’nin 17 Eylül’de memleketi Kürdistan eyaletine bagli Sakkiz kentindeki cenaze merasimi sonrasinda baslayan gösteriler, ülke geneline yayilmisti. Tahran Emniyet Müdürlügü Mahsa Amini’nin ölümüne iliskin yaptigi açiklamada, Amini’nin uygun olmayan basörtüsü nedeniyle gözaltina alindigini ve ardindan karakolda hiçbir fiziki temas olmadan bayginlik geçirdigini belirtmisti. Iran devlet televizyonu, ülke genelindeki protestolarda aralarinda polis memurlari ve Devrim Muhafizlarina bagli Besic milislerinin üyelerinin de bulundugu en az 41 kisinin hayatini kaybettigini duyurmustu.
Kaynak: İHA