Eski Esi Tarafindan Silahla Yaralanan Avukatin Davasinda Mahkeme Salonu Karisti

Eskisehir’de tartistigi eski esi avukat Merve Gül Durmaz ile yoldan geçerken tartismaya müdahale etmek isteyen Furkan S.’yi tabancayla yaralayan Mete A.’nin yargilandigi davanin ilk celsesinde, katilma talebi bulunan yaklasik 60 avukat usulsüzlük yapildigi gerekçesiyle yargilamaya itiraz etti. Mahkeme hakimi ‘mahkeme heyetinin can güvenliginin tehlikede oldugunu ve alacagi kararlarin durusma disiplininin açik bir durusmaya devam edilmesinin tehdit altinda oldugu’ gerekçesiyle durusmayi erteledi.

Eski Esi Tarafindan Silahla Yaralanan Avukatin Davasinda Mahkeme Salonu Karisti
Eskisehir’de tartistigi eski esi avukat Merve Gül Durmaz (34) ile tesadüfen oradan geçen ve araya girmek isteyen Furkan S.’yi bacagindan vurarak yaraladigi iddiasiyla tutuklanan Mete A., ilk kez hâkim karsisina çikti. Eskisehir 9. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen durusmaya Eskisehir H Tipi Kapali Ceza Infaz Kurumu’nda tutuklu bulunan sanik Mete A. Ses ve Görüntü Bilisim Sistemi (SEGBIS) yöntemiyle katildi.

Durusmaya olayda yaralanan Merve Gül Durmaz ve Furkan S. ile aralarinda Eskisehir Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Il Müdürlügü adina gelen avukat Zeynep Özcan da yer aldigi çevre illerden de gelen çogunlugu kadin yaklasik 60 avukat durusmada yer aldi.

Iddianamenin okunmasinin ardindan ilk savunmasini yapan sanik Mete A., “Bu olaydan dolayi çok üzgünüm, kizimi babasiz biraktik. Tahliyemi talep ediyorum” seklinde konustu.

Olay sirasinda bacagindan yaralanan Furkan S. ise sikayetçi oldugunu belirterek, “Sanik benim sag ayagima ates etti. Ben saniga ne kadar yakin oldugumu bilmiyorum. Ne kadar mesafeden ates ettigini bilmiyorum. Olay nedeniyle sikayetçiyim” ifadelerini kullandi.

“Ben yerde yarali yatarken, sanik karsima geçip sigara içmeye basladi”

Mahkemedeki ifadesinde 2 buçuk yil önce bosandigi sanigin kendisini sürekli olarak taciz ettigini ve sikayette bulundugunu söyleyen Merve Gül Durmaz, “Sanik benim 2 buçuk yil önce bosandigim esim olur. 2 buçuk yildir adeta nefes bile aldirmadi. Gerek sözlü gerekse fiziksel tacizlerinden dolayi uzaklastirma kararlari aldik. Ben hiçbir zaman kizimin babasiyla görüsmesine yasak koymadim ancak babasi ortak velayet hakkini kötüye kullanarak her zaman evime geldi. Beni devamli taciz etti. Bununla ilgili de Aile Içi Siddet Bürosu’na sikâyette bulundum. Defalarca tehdide ugradim. Olay günü arabami otoparka park ettim. Geldi cama vurup ‘in asagi konusacagiz’ dedi.

Ben de ‘benim seninle konusacak bir seyim yok’ dedim. Arabamin içinde gitmesini bekledim. Aradan 2-3 dakika geçti. Disari çiktim, çantami bagajdan aldim. Bu sirada sanik yanima tekrar geldi, ‘beni takip etmekten yorulmadin mi? Bikmadin mi? Lütfen gider misin? Yoksa polis çagiracagim’ dedim. Tartisma sirasinda ‘seni öldürürüm, gebertirim’ dedi.

O sirada seslerimizi duyan ismini sonradan ögrendigim Furkan bey yarima geldi. Furkan beye de çikisti, Sonra aracinin yanina gitti. Kapisini açarak bir seyler yapti ve yeniden yanima gelip Furkan beye ates etti. Sonra silahi gögsüme dogru tuttu. Ben panikle spor çantami önüme dogru tuttum. Önce sag bacagimdan vurdu, sonra sol bacagima ates etti. Yaklasik 4-5 el ates etmis olabilir. Çok ates sesi duydum. Furkan bey ve ben bagirmaya baslayinca insanlar toplandi. Ben yerde yarali yatarken, sanik karsima geçip sigara içmeye basladi.

Insanlar bize yardim ettiler. Sanik bu olanlari durup izledi” dedi.



Mahkeme heyeti farkli salona geçti

Yargilama esnasinda salonda bulunan Türkiye Barolar Birligi Genel Sekreteri Avukat Veli Küçük, Eskisehir Baro Baskani Avukat Mustafa Elagöz ve diger avukatlar, mahkeme hakiminin davaya katilma talepleri alinmadan taleplerin reddine karar verdigi gerekçesiyle yargilamaya itiraz etti. Mahkeme tutanagina geçirilen beyanda Avukat Veli Küçük, “Bizim beyanimiz alinmadan, katilma talebimiz ve gerekçelerimiz sorulmadan mütalaa almaniz ve katilma talebimizi reddetmeniz usule aykiridir” dedi.

Sonrasinda salonda bulunan avukatlar Küçük’ün beyanini alkisladi. Bunun üzerine mahkeme hakimi mahkemenin baski altina alinmaya çalisildigi gerekçesiyle avukatlarin disari çikarilmasina karar verdi. Avukatlarin tepkileri üzerine hakim, saglikli bir karar verilemeyecegi gerekçesiyle saat 16.00 itibariyle durusmaya ara verdi. Verilen 1 saatlik arada salonu terk etmeyen avukatlara polis ikazda bulundu. Bunun ardindan avukatlar kendi aralarinda tutanak tutarak yasananlari kayit altina aldi. Mahkeme hakimi, “mahkeme heyetinin can güvenliginin tehlikede oldugu, mahkemenin baski altinda oldugu” gerekçesiyle saat 17.00 itibariyle Cumhuriyet Savcisi ve zabit katibiyle birlikte baska bir salona geçti. Salona baska kimse alinmadi.

Mahkeme heyetinin can güvenliginin tehlikede oldugu belirtilerek durusma ertelendi

Mahkeme heyetinin ara kararinda, “Magdur avukati desteklemek için bulunan ve mahkemenin söz vermemesine ragmen konusan, mahkemeyi alkislayan, durusma disiplinini bozan, 40-50 avukatin bulundugu, bu kisilerin kolluk görevlilerinin ikazina ragmen salonu bosaltmadiklari, mahkeme heyetinin can güvenliginin ve alacagi kararlarin durusma disiplininin açik bir durusmaya devam edilmesinin tehdit altinda oldugu anlasilmakla, durusmaya bugün itibariyle devam edilemeyecegi anlasildigindan durusmanin 12 Ekim 2022 saat 09.30’a birakilmasina kapali celsede karar verildi” denildi.

“Nasil bir hakim avukatlardan korkarak can güvenligi tehdidim var diye ara karar kilabilir”

Mahkemenin ara kararinin ardindan adliye önünde avukatlar esliginde açiklama yapan Eskisehir Baro Baskani Avukat Mustafa Elagöz, “Bizim katilma taleplerimiz ve beyanlarimiz daha alinmadan mahkeme hâkimi tarafindan savci mütalaasi istenerek katilma taleplerimizin reddine karar verildi.

Bu sirada biz tekrar itiraz ettik, çünkü bu yapilan Ceza Muhakemeleri Kanunu’nun açikça ihlalidir. Hakli olarak tepki verdik ve sayin savci da katilma talebinde bulunan avukatlar ve kurum temsilcilerinin beyani dahi alinmadan katilma taleplerinin reddi yönünde mütalaada bulundu. Savunma hakkimiz kisitlanarak, adil yargilanma hakki ihlal edilerek mahkemece bu durum zabit altina alindi. Nasil bir hakim avukatlardan korkarak can güvenligi tehdidim var diye ara karar kilabilir. Ben 22 yillik meslek hayatim boyunca böyle bir durumla karsilasmadim. Böyle bir hukuk olur mu? Kendinize güvenmiyorsaniz o cübbeleri giymeyin üzerinize” dedi.

Türkiye Barolar Birligi Genel Sekreteri Avukat Veli Küçük ise, “Meslektasimizin bu vesileyle bir kez daha yaninda oldugumuzu, bundan sonraki durusmalarda da yaninda yer alarak sanigin hak ettigi cezayi almasi noktasindaki kararliligimizi devam ettirecegiz” seklinde konustu.

Kaynak: İHA