Fatih Sultan Mehmet'in Resmedildigi Madalyon 38 Bin Sterline Satildi

LONDRA – Istanbul’un fethiyle yeni bir çag açan Fatih Sultan Mehmet’in resmedildigi madalyon Christie’s Müzayede Evi tarafindan çikarildigi açik arttirmada 38 bin sterline (yaklasik 821 bin Türk lirasi) satildi.

Fatih Sultan Mehmet'in Resmedildigi Madalyon 38 Bin Sterline Satildi


Christie’s Müzayede Evi tarafindan Ingiltere’nin baskenti Londra’da düzenlenen “Islam ve Hint Dünyalari Sanati, Oryantal Kilimler ile Halilar” müzayedesinde Fatih Sultan Mehmet’in resmedildigi bir madalyon açik arttirmaya çikarildi. Italyan sanatçi Constanzo da Ferrara tarafindan Napoli’de 1481’de dökülen madalyon 38 bin sterline (yaklasik 821 bin Türk lirasi) satildi.

Ön yüzünde Fatih Sultan Mehmet’in portresinin bulundugu madalyonun arka yüzeyinde ise hükümdarin at üstündeki bir çizimi bulunuyor. Madalyonun her iki yüzeyindeki Latince yazilar ise eserin en dikkat çekici özelligi olarak ortaya çikiyor. Rönesans’in en iyi portre madalyalarindan biri olarak nitelendirilen madalyonun ön yüzünde, “Bizans Imparatoru Osmanoglu Sultan Muhammed 1481”, arkasinda ise “Asya ve Yunanistan’in Hükümdari Muhammed, seferde atli portre” yazilari yer aliyor.

Fatih’in Italya’dan sanatçi gönderilmesi talebi üzerine Istanbul’a gelen Ferrara’nin o dönemde Napoli Hükümdari Ferrante’nin sarayinda çalistigi biliniyor. Müzayede evinden yapilan açiklamaya göre, madalyonun ön yüzeyindeki portrenin hükümdar hayattayken resmedildigi tahmin ediliyor.

El yazmasi Kur’an-i Kerim 488 bin liraya satildi

Osmanli dönemine ait 16. yüzyilin ortalarinda yazildigi tahmin edilen Kur’an-i Kerim müzayede evinde yapilan açik arttirmada satilan eserler arasinda yer aliyor. El yazmasi Kur’an’in müzayedede 22 bin 680 sterline (yaklasik 488 bin lira) satildigi belirtildi. Yine Osmanli döneminde 1878’de yazilan baska bir Kur’an-i Kerim tahmin edilen degerinin iki katina 11 bin 340 sterline (yaklasik 244 bin lira) alici buldu.
Kaynak: İHA