Iran, Rusya'ya SIHA Ve Füze Gönderdigi Iddialarini Bir Kez Daha Yalanladi

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, Ukrayna savasinda kullanilmak üzere Rusya’ya SIHA ve füze gönderdikleri iddialarini bir kez daha yalanlayarak, “Ukrayna’ya karsi kullanilmak üzere SIHA ve füze göndermek gibi bir politikamiz yok” ifadelerini kullandi.

Iran Disisleri Bakani Hüseyin Emir Abdullahiyan, sosyal medyada yaptigi paylasimda, Avrupa Birligi (AB) Dis Iliskiler ve Güvenlik Politikalari Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ile görüstügünü açikladi.

Emir Abdullahiyan, paylasiminda, Ukrayna’da devam eden savasa ve gerginlige karsi olduklarini belirterek, Iran’in bu konudaki politikasini Borrell’e açik bir sekilde ilettigini ifade etti.

Abdullahiyan, Ukrayna savasinda kullanilmak üzere Rusya’ya SIHA ve füze gönderdikleri iddialarini yalanlayarak, “Ukrayna’ya karsi kullanilmak üzere SIHA ve füze göndermek gibi bir politikamiz yok” dedi.

Rusya ile savunma ve askeri alanda is birliklerinin oldugunu vurgulayan Abdullahiyan, “Rusya ile savunma alaninda is birligimiz var. Ancak Ukrayna’ya karsi Rusya’ya SIHA ve füze göndermiyoruz” diye konustu.



Iran SIHA’lari tartisma konusu

Iran’in Ukrayna savasinda kullanilmak üzere Rusya’ya SIHA gönderdigi iddialari uluslararasi alanda genis yer bulmustu. Ilk olarak ABD Ulusal Güvenlik Danismani Jake Sullivan, 11 Temmuz’da Iran’in Ukrayna savasinda kullanilmak üzere Rusya’ya SIHA’lar gönderilecegine iliskin ellerinde istihbarat bilgileri oldugunu açiklamisti. Ardindan Ukrayna, Tahran yönetimi ile "Rusya’ya silah tedarik ettigi" gerekçesiyle 23 Eylül’de diplomatik iliskilerini azaltma karari almis ve Iran’in Kiev Büyükelçisi Menuçehr Muradi’nin akreditasyonunu iptal etmisti. Son olarak Ukrayna yönetimi tarafindan, Rusya’nin 17 Ekim’de baskent Kiev’e SIHA’larla düzenledigi saldirida Iran’a ait Sahid-136 tipi kamikaze insansiz hava araçlarinin kullanildigi açiklanmisti.
Kaynak: İHA