Depremde 30 Kisiye Mezar Olan Apartmanin Davasinda Karar Için Bilirkisi Raporu Beklenecek

Izmir’de meydana gelen 6.6 büyüklügündeki depremde 30 kisinin hayatini kaybettigi Emrah Apartmani’nin sorumlularinin yargilandigi ve karar asamasina gelen davada, bilirkisi raporunun beklenmesine karar verildi.

Depremde 30 Kisiye Mezar Olan Apartmanin Davasinda Karar Için Bilirkisi Raporu Beklenecek
Izmir’in Seferihisar ilçesi açiklarinda 30 Ekim 2020’de meydana gelen 6.6 büyüklügündeki depremde yikilan Bayrakli’daki Emrah Apartmaninda 30 kisi hayatini kaybetti, 8 kisi de yaralandi. Depremin ardindan baslatilan sorusturma çerçevesinde binanin müteahhidi H.U., statik-betonarme proje müellifi ve fenni mesulü T.A. ve sürveyani H.B.S. gözaltina alindi. T.A. tutuklanirken, H.U. ve H.B.S. ise adli kontrol sartiyla serbest birakildi. Sorusturmanin ardindan süpheliler hakkinda ‘bilinçli taksirle birden fazla insanin ölümüne ve yaralanmasina neden olma’ suçundan 20 yila kadar hapis talebiyle dava açildi. Yargilama sürerken H.S.B. hayatini kaybetti. Geçen celsede ise T.A. tahliye edildi.

Davanin bugün Izmir 4. Agir Ceza Mahkemesinde görülen durusmasina tutuksuz saniklar T.A. ve H.U. ile müstekiler ve taraf avukatlari katildi.

Durusma savcisi, geçen celse mahkemeye sundugu esas hakkindaki mütalaasini tekrarladigini söyledi.



“Benim kizim 2 senedir topragin altinda çürüyor”

Emrah Apartmani’nin enkazindan kizi Buse Demir’in sag olarak kurtulamadigini söyleyen anne Saziye Demir, “O depremden yarali olarak kurtuldum. Kizim havasiz kalarak öldü. Saniklar cezasini bulsun. Sadece bunu istiyorum. Ben bir sepet sayesinde hava alarak kurtuldum. Bunu kimse yasamadi bilemez” dedi.

Depremde hayatini kaybeden Buse Demir’in babasi Osman Demir ise “Bina tamamen kum yiginina dönüstü. Koruyucu hiçbir etkisi kalmamis. Bu bile yapinin ne kadar kötü oldugunu gösterir. Çevredeki binalar ayaktayken bizim binamiz kum yigini olmus. Herkes cezasini alsin. Benim kizim 2 senedir topragin altinda çürüyor” diye konustu.



“Öyle bir ceza verin ki Türkiye’ye ibret olsun”

Depremde 10 yasindaki kizi Elif Inan’in hayatini kaybettigini söyleyen baba Hasan Inan da “O çocugun gelecegi, maalesef ihmalin büyüklügünden dolayi kurban oldu. Ben terörle mücadele gazisiyim. Hepimiz ölümden döndük ama tedbirimizi alip ölümden döndük. Bu binaya bomba atilsa bir tarafi yikilir bir tarafi kalirdi. Bu bina yikilinca kum yiginina döndü. Bizim çocuklarimiz havasizliktan öldü. Gerekli ceza ne ise verilsin. Türkiye’de bu deprem ne ilk ne de son olacak. Öyle bir ceza verin ki Türkiye’ye ibret olsun” dedi.

2003’de yasanan depremde binanin çatladigini ve epoksi yapildigini savunan tutuksuz sanik T.A., “Bilirkisiden gelecek ek raporun sonucu degisecektir. Müstekiler zor durumlar. Tabi ki acilarini anliyorum. Bomba patlamis gibi yere dagilmis demeleri dogrudur. Bomba patlamis gibi olmasinin çürüklükle alakasi yok. Bu tamamen bilimsel bir seydir. Sagligim gün geçtikçe bozulmaktadir. Biz suçlu degiliz” diye konustu.

Diger tutuksuz sanik H.U. da ev hapsi kararinin kaldirilmasini istedi.

Mahkeme heyeti, saniklar hakkindaki adli kontrol sartlarinin devamina karar vererek, bilirkisiden gelecek ek raporun beklenmesi için durusmayi erteledi.
Kaynak: İHA