Çiftçilere Ata Yadigari 28 Kromozomlu 'Gacer Bugdayi' Dagitildi

Kocasinan Belediyesi tarafindan çiftçilere ulastirilmak üzere kirsal mahalle muhtarlarina, Anadolu’da ilk islah edilen ve 28 kromozomu ile genetigi bozulmadan günümüze kadar gelen gacer bugdayi dagitildi. Belediye Meclis Salon’unda düzenlenen törende gacer bugday tohumlarini muhtarlara veren Kocasinan Belediye Baskani Ahmet Çolakbayrakdar, gacer bugdayinin Kocasinan’da yayginlastirilmasi için çalistiklarini vurgulayarak; “Eger ki; çiftçi kardeslerimiz, ekip, dikmez ve üretmezse, sehirdeki insanlar aç kalir” dedi.

Çiftçilere Ata Yadigari 28 Kromozomlu 'Gacer Bugdayi' Dagitildi
Kocasinan Belediye Meclis Salon’unda düzenlenen programa; Baskan Çolakbayrakdar’in yani sira Il Tarim ve Orman Müdürü Mustafa Sahin, Kocasinan Ilçe Tarim ve Orman Müdürü Abdülaziz Yildirim, Kocasinan Ziraat Odasi Baskan Vekili Haci Saygi, mahalle muhtarlari ve çiftçiler katildi.

Yapilan yatirimlarla ilçe tariminin gelistirilmesi ve çiftçilerin ülke ekonomisine daha fazla katki saglamasini hedeflediklerini dile getiren Baskan Çolakbayrakdar; “Öncelikle muhtarlarimizin Muhtarlar Günü’nü kutluyorum. Bizim için muhtarlarimiz önemli ve degerlidir. Muhtarlarimiz, vatandaslarimizla bizim iletisim köprümüzdür” dedi.

Metropol bir ilçe olan Kocasinan’in; tarim, ziraat ve hayvancilik alaninda en büyük üretim kapasitesine sahip oldugunu vurgulayan Baskan Çolakbayrakdar, tarimsal üretiminin önemine dikkat çekerek, “Eger ki; çiftçi kardeslerimiz, ekip, dikmez ve üretmezse, sehirdeki insanlar aç kalir” diye konustu.

Gacer bugdayinin Kocasinan’da yayginlastirilmasi için çalistiklarini belirten Baskan Çolakbayrakdar, yapilan uygulamanin Türkiye’ye model oldugunu ifade ederek; “Iki yildir ekimini ve hasadini yaptigimiz gacer bugdayinin tohumlarini çiftçilerimize dagitiyoruz. Merkez ilçe olmamiza ragmen 45 köyümüzdeki çiftçilerimiz, hayvancilik, ziraat ve tarim noktasinda yogun gayret sarf ediyorlar. Bu çerçevede vatandaslarimizin dogdugu topraklarda üreterek yasamasi için projeler gelistirip, destekliyoruz. Her zaman çiftçi kardeslerime dile getirdigim; ‘Eger siz buralarda ekmezseniz, dikmezseniz ve üretmezseniz, sehirdeki insanlar aç kalir’. Bu bölgelerde ne kadar çok ekip, dikim ve tarimsal üretim olursa, bir o kadar ülkenin kalkinmasina katki olur. Tarimsal üretime; ülkemiz, Kayseri’miz ve Kocasinan’imiz el elverisli yerlerdir. Kocasinan bölgesi, Kayseri’deki ziraat ve hayvancilik üretimi alaninda yaklasik yüzde 20’sini olustururken diger 15 ilçemizde yüzde 80’nini olusturmaktadir. Bu noktada en büyük üretim kapasitesi oldugu ilçe Kocasinan’dir. Ayrica metropol bir ilçe olan Kocasinan, bu konuda avantajli konuma sahiptir. Ilçemiz, Türkiye’de çerezlik ay çekirdegi üreten en önemli yerlerden birisidir. Bütün gayretimiz, tarimsal üretimin artirilmasinin yani sira bu Anadolu topraklarindaki ekilen ata tohumlarin yeniden bu topraklarda bulusmasini saglamak. Ürün çesitliligi artirmak içinde yaptigimiz siyez bugdayi, tibbi ve aromatik bitkiler, aspir gibi çalismalar yürütüyoruz. Nihayetinde genetigi degistirilmemis öz tohumlari yetistirmek ve vatandaslarin sagligini korumak içindir. Ata tohumu olarak bildigimiz gacer bugdayinin tohumunu iki yildir toprakla bulusturuyoruz ve dagitimini yapiyoruz. Insallah daha fazla Kayseri’mizde ve yöremizde ekilip, biçilir hale gelmesi için çalismalarimizi sürdürecegiz” ifadelerine yer verdi.

Il Tarim ve Orman Müdürü Mustafa Sahin ise Kocasinan Belediyesi’nin tarim ile ilgili yaptigi çalismalardan dolayi Baskan Çolakbayrakdar’a tesekkür ederek; “Gacer bugdayi, bugdaylarin atasidir. Ata tohumlarimizdan biri olan ve nisastasindan pirince kadar alternatif olarak degerlendirilen gacer bugdayinin glüteninin düsük oldugu bilinmekte ve bu alanda çalismalar yapilmaktadir. Bundan dolayi baskanimiza tesekkür ediyorum” diye konustu.

Kocasinan Ziraat Odasi Baskan Vekili Haci Saygi ise Baskan Çolakbayrakdar’in çiftçilere büyük destek verdigini belirterek; “Çiftçilerimize her alanda baskanimiz destek oluyor” seklinde konustu.

Çiftçiler ve muhtarlar ise uygulama sayesinde hem tüketicilere saglikli bir ürün sunduklarini hem de ülke ekonomisine daha fazla katki sagladiklarini belirterek, Baskan Çolakbayrakdar’a tesekkür etti.

Konusmalarin ardindan çiftçilere ulastirilmak üzere kirsal mahalle muhtarlarina yaklasik 3 ton gacer bugday tohumu dagitildi. Öte yandan Anadolu’da ilk islah edilen ve 28 kromozomu ile genetigi bozulmadan günümüze kadar gelen gacer, pirinç ve bulgura alternatif olmanin yani sira çorba, unundan ekmek ve kek ile nisastasindan helva yapilmaktadir. Gacer, lif yapisi ve tam organik olmasi nedeniyle saglikli yasama katki sagladigi bilinmektedir.
Kaynak: İHA