Baskan Demir Açiklamasi 'GES'i Erzurum Ve Sivas'a Yapacagiz'

Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, “46 megavatlik günes enerji santralini (GES) gelecek ay ihale edecegiz. Ilave 50 megavat daha hakkimiz var. Samsun’da uygun yer bulamiyoruz. Erzurum ve Sivas’tan uygun yer bulacagiz. Orada yapacagiz. Elektrikli otobüs sayisini da 40’a çikacagiz” dedi.

Baskan Demir Açiklamasi 'GES'i Erzurum Ve Sivas'a Yapacagiz'
Samsun Ondokuz Mayis Üniversitesi’nde(OMÜ) 2022-2023 Akademik Yil Açilis Töreni düzenlendi.

OMÜ Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen program yogun katilimla gerçeklesti. Programda konusan Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, Samsun’da elektrikli otobüs sayisinin 40’a çikacagini açikladi.



Elektrikli otobüs sayisi 40’a çikiyor

Iklim krizinin önemine vurgu yapan ve bu konudaki çalismalarin önemli oldugunu ifade eden Baskan Demir, elektrikli otobüslerle daha temiz bir çevre olusturulabilecegini vurguladi. Baskan Demir, "Elektrikli otobüs projemiz çok önemli. Karbon salinimi sifir. Fosil yakitlilara göre daha ekonomik. Lityum pilli olmalari sebebiyle de Türkiye’de ilk bu proje. 183 otobüsümüz var fosil yakitli bunlarin yaydigi karbonu düsünün. Elektrikli otobüsler bizi karbon salinimindan kurtariyor. Burada bir müjdeyi de paylasayim. 20 elektrikli otobüs sayisini da 40’a çikariyoruz. Vizyonumuz ise Samsun’da ulasimda tamamen elektrikli otobüslere dönmek. Elektrikli otobüsün parasi da 4 yilda çikiyor" diye konustu.



“GES Erzurum ve Sivas’ta yapilacak”

GES projesiyle ilgili de degerlendirme yapan Baskan Demir sunlari söyledi:

“Hükümetimiz yasal düzenleme yapti. Belediyelere tükettigi elektrik kadar üretme imkani tanidi. Su anda 46 megavatlik GES ihale asamasinda. 9 Kasim’da ihale edecegiz. Ilave 50 megavat daha hakkimiz var. Samsun’da uygun yer bulamiyoruz. Erzurum ve Sivas’tan uygun yer bulacagiz. Orada yapacagiz. Samsun’da yillik elektrik giderimiz 350 milyon. Biz onu sifira indirgeyecegiz. Otobüsleri de elektrikle çalistirdigimiz için otobüs yakitimiz bedavaya gelecek. Karbon salinimindan geri kalan 183 otobüsü daha kurtaracagiz. Niyetimiz ilçe minibüslerimizi de elektrikli hale getirmek. Fosil yakitli araçlarin devreden çikmasiyla birlikle iklim degisikligi konusuna müthis bir fayda saglamis olacagiz."

“Sehrin atik sularinin tamami aritilarak desarj edilecek”

Bu yil itibariyla sehrin atik sularinin tamaminin aritilarak desarj edilecegini kaydeden Samsun Büyüksehir Belediye Baskani Mustafa Demir, "Herhalde bu Türkiye’de bir ilktir. Tüm atik sularin tamami aritiliyor. Su anda Samsun’da 13 mavi bayrakli plaj var. Biz onu 17’ye çikaracagiz. Ana master planimizda hedefimiz Miliç’ten Yakakent’e kadar sahillerimizi projelendirmek. Ama ilk etapta Hürriyet’ten 19 Mayis’a kadar yapacagiz. Uygulama proje çalismasi devam ediyor. OMTEL’den basladik bisiklet yolu çalismasina da. Çevre, Sehircilik ve Iklim Degisikligi Bakanimizdan da destek aldik. Dünyada 80 kilometresi uygulama projesine dönüstürülen mükemmel bir sekilde insa edilen birbirinin tekrari olmayan tek sehir Samsun olacak. Projenin diger katkilari da sahildeki bütün isgaller kalkacak. Bu müthis bir vizyonu sehre kazandiracagiz. Üniversitelerimizden sonuna kadar istifa etmek için is birligi halinde çalismalarimizi sürdürecegiz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA