Kuzey Kore'den Güney Kore Deniz Sinirina Top Atisi

Kuzey Kore’nin Kore Yarimadasi’nin dogu ve batisina dogru 250 top atisi gerçeklestirdigi bildirildi. Top mermileri deniz siniri olarak belirlenen tampon bölgenin Kuzey Kore tarafina düserken, Güney Kore ordusu Pyongyang’i bombardimanlari durdurmaya çagirdi.

Kuzey Kore’nin art arda gerçeklestirdigi silah testleri uluslararasi kamuoyunu mesgul etmeyi sürdürürken, Pyongyang’dan gerilimi tirmandiracak yeni bir hamle geldi. Güney Kore Genelkurmay Baskanligi, Kuzey Kore’nin dün 250 top atisi gerçeklestirdigini duyurdu. Saat 22.00 siralarinda Güney Hwanghae eyaletinden yarimadanin batisindaki Sari Deniz’e yaklasik 100 top mermisi ateslendigi bildirilirken, saat 23.00’te ise güneydogudaki Kangwon eyaletinden Japon Denizi istikametine 150 atis yapildigi kaydedildi. Top mermilerinin deniz siniri olarak belirlenen tampon bölgenin Kuzey Kore tarafina düstügü ögrenilirken, Güney Kore ordusundan yapilan açiklamada, "Kuzey Kore’nin devam eden provokasyonlarinin Kore Yarimadasi’nin ve uluslararasi toplumun baris ve istikrarini baltalayan eylemler oldugu" belirtilerek, Pyongyang’a bombardimanlari derhal durdurma çagrisi yapildi.

Tansiyon düsmüyor

Bu yilin basindan bu yana aralarinda farkli menzillerdeki balistik füze ve seyir füzelerinin de bulundugu 27 füze denemesi gerçeklestiren Kuzey Kore, Güney Kore ordusunun 13 Ekim’de kendi siniri yakininda top atislari yapmasina tepki göstermisti. Kore Halk Ordusu (KPA) sözcüsü imzasiyla devlet kontrolündeki Kore Merkezi Haber Ajansi’na (KCNA) yapilan yazili açiklamada, "Güney Kore ordusunun cephe hattindaki bu kiskirtici eylemini ciddiye alarak, güçlü askeri önlemler alindigi" kaydedilmisti. Açiklamada Pyongyang’in bölgede savas jetlerini uçurmasi ve füze denemeleri yapmasina atifla, "KPA, pervasiz hareketlerle cephe bölgesinde askeri gerilimi kiskirtan Güney Kore ordusuna sert bir uyari gönderdi" ifadeleri kullanilmisti. Son olarak dün, Güney Kore ve ABD’nin, bu ay sonunda ABD F-35B hayalet avci uçaklarini da içeren büyük ölçekli bir hava tatbikatina baslayacagi kamuoyuna yansimisti. Bu nedenle Kuzey Kore’nin son adimi Seul - Washington ittifakina yeni bir gözdagi olarak yorumlandi.
Kaynak: İHA