Manisali Acili Aile Adli Tip Kurumu Raporuna Tepki Gösterdi

Manisa’nin Salihli ilçesinde 2 yil önce sulama kanalinda cansiz bedeni bulunan 15 yasindaki zihinsel engelli kizin ölümüyle ilgili davada sanik, ’çocugu kasten öldürme’ suçundan müebbet hapis cezasi aldi. Kizin ailesi, sahsin Adli Tip Kurumu raporuna dogrultusunda “cinsel istismar’ ceza almamasina tepki gösterdi.

Manisali Acili Aile Adli Tip Kurumu Raporuna Tepki Gösterdi
Salihli’nin Yilmaz Mahallesi’nde yasayan Çelik ailesinin 15 yasindaki zihinsel engelli kizlari Zehra Çelik, 12 Haziran 2020 tarihinde kayboldu. Ailesinin basvurusu üzerine bölgede yapilan aramada Çelik’in cansiz bedeni 1 gün sonra evlerinin önünden geçen sulama kanalinda bulundu. Sulama kanalinda Çelik’in o gün ayaginda olan terligi ve cep telefonu da bulundu. Olayla ilgili sorusturma kapsaminda Zehra Çelik’in arkadasi oldugu öne sürülen Ismail Karakoç, gözaltina alindiktan sonra serbest birakildi. Derinlestirilen sorusturma kapsaminda tekrar gözaltina alinan Karakoç hakkinda, ’kasten öldürme, çocugun cinsel istismari ve yagma’ suçlarindan iddianame hazirlanarak dava açildi.

Salihli Agir Ceza Mahkemesi’nde yapilan yargilama sonucunda Ismail Karakoç’a ’kasten öldürme’ sonucunda müebbet hapis cezasi verilirken, sanigin ’yagma’ suçundan beraatine karar verildi.

Ayrica adli tip raporu ve mevcut deliller göz önünde bulundurularak ’çocugun cinsel istismari’ suçundan da sanik beraat etti.

Aile tepki gösterdi

Zehra Çelik’in babasi Erdal Çelik, Adli Tip Kurumu tarafindan verilen rapor dogrultusunda sanigin ’cinsel istismar’ suçundan beraat etmesine tepki gösterdi. Erdal Çelik “15 yasindaki kizimi topraga vermenin acisini yasiyorum. Bu aciyi ölene kadar da yasayacagim. Sanik daha önce verdigi ifadede kizimla iliskiye girdigini söylemisti. Ancak Adli Tip Kurumu tarafindan verilen bu karar nedeniyle üzüntümüz daha da artti. 15 yasinda ve zihinsel engelli olan kizim hakkinda Adli Tip Kurumu’nun verdigi karari tanimiyoruz, reddediyoruz. Ölen bir kisi hakkinda bu karari nasil verirler. Yasal haklarimizi sonuna kadar arayacagiz” dedi.



Bassavcilik “Kanun yolu asamasi devam etmektedir”

Salihli Cumhuriyet Bassavciligindan yapilan açiklamada, “Maktul Z.Ç.’nin 12 Haziran 2020 tarihinde öldürülmesi olayi ile ilgili olarak Cumhuriyet Bassavciligimiz tarafindan yürütülen sorusturma sonucunda, I.K. (Ismail Karakoç) hakkinda kasten öldürme, çocugun cinsel istismari ve yagma suçlarindan iddianame tanzim edilerek kamu davasi açilmistir. Kovusturma asamasinda maktulün zihinsel engelli oldugunun iddia edilmesi üzerine maktule ait tedavi evraklari temin edilerek Adli Tip Kurumuna gönderilmistir. ATK 1. Ihtisas Kurulunun 19 Ocak 2020 tarihli raporunda Z.Ç.’nin girmis oldugu cinsel iliski için göstermis oldugu rizanin hukuki anlam ve sonuçlarini algilama yeteneginin gelismis oldugu oy birligi ile mütalaa edilmistir. Sanik hakkinda Salihli Agir Ceza Mahkemesi tarafindan yapilan yargilama sonucunda sanik I.K.’nin kasten öldürme suçundan cezalandirilmasina, Yagma suçundan beraatine karar verilmistir. Ayrica adli tip raporu ve mevcut delil durumu dikkate alinarak Çocugun Cinsel Istismari suçundan da sanigin beraatine karar verilmistir. Söz konusu kararlar istinaf yolu açik olarak verilmis olup kanun yolu asamasi devam etmektedir” denildi.
Kaynak: İHA