Iran, Ukrayna Ile SIHA Iddialarini Müzakere Etmeye Hazir

Iran Disisleri Bakanligi Sözcüsü Nasir Kenani, Ukrayna’daki savasta kullanilmak üzere Iran’dan Rusya’ya silahli insansiz hava araçlari (SIHA) dahil olmak üzere silah gönderildigine iliskin iddialari yalanlayarak, “Iran, Ukrayna ile görüsmeye ve müzakere etmeye hazir” dedi.



Rusya’nin Ukrayna’ya yönelik saldirilarinda Iran yapimi silahli insansiz hava araçlari (SIHA) kullandigi yönünde çikan haberler Iran tarafindan yalanlanmaya devam ediliyor. Iran Disisleri Bakanligi Sözcüsü Nasir Kenani yaptigi açiklamada, Ukrayna’daki savasta kullanilmak üzere Iran’dan Rusya’ya SIHA dahil olmak üzere silah gönderildigine iliskin iddialarin tarafli ve temelsiz oldugunu belirterek, “Iran bu suçlamalari gidermek için Ukrayna ile görüsmeye ve müzakere etmeye hazir” ifadelerini kullandi. Kenani, “Bu iddialar bazi ülkelerin medya kuruluslarinin Iran’in aleyhine siyasi amaçli bir atmosfer olusturma çabasinin bir örnegidir” dedi.



Iran’in savastaki tutumunun tamamen tarafsiz oldugunu belirten Kenani, “Iran, savasa en basindan bu yana karsiydi ve tüm sorunlarin barisçil yollarla çözülmesi gerektigini her zaman vurguladi ve bu dogrultuda da Disisleri Bakanimiz, Rus ve Ukraynali mevkidaslariyla çok sayida görüsmeler gerçeklestirdi” ifadelerini kullandi. Iran’in uluslararasi hukuka göre tüm ülkelerin toprak bütünlügünü savundugunu söyleyen Kenani, “Iran her zaman Ukrayna dahil olmak üzere tüm ülkelerin egemenlik, bagimsizlik ve toprak bütünlügü gibi temel ilkelerin gözetilmesinin gerekliligini vurgulamis ve savasa karsi oldugunu söylemistir” dedi.



ABD, Rusya’nin Iran yapimi SIHA kullandigini açiklamisti

ABD Disisleri Bakanligi Sözcüsü Vedant Patel, dün gerçeklestirdigi basin toplantisinda, Iran yapimi SIHA’larin Rusya tarafindan Ukrayna’daki savasta kullanilmasina yönelik gelen soruya, “Rusya’nin bunlari hem askeri hem de sivil hedeflere karsi kullandigina dair kapsamli kanitlar var. Hepiniz, bahsettiginiz gibi Iran yapimina benzeyen insansiz hava araçlarinin Kiev sehir merkezini vurduguna dair raporlari gördünüz” ifadelerini kullanmisti.

Iran, dün yaptigi açiklamada iddialari reddetmisti

Kanaani dün düzenledigi haftalik basin toplantisinda, Iran’in Rusya’ya IHA/SIHA gönderdigini bir kez daha reddetmis, "Iran’in, Rusya’ya SIHA gönderdigine iliskin çikan haberlerin siyasi hedefleri var bunlar Batili kaynaklar tarafindan yayiliyor. Biz savasin tarafi olan ülkelere silah tedarik etmiyoruz" demisti.
Kaynak: İHA