Hong Konglu Protestocu Çin'in Manchester Konsoloslugunda Darp Edildi

Ingiltere’nin Manchester kentindeki Çin Konsoloslugu önünde protesto düzenleyen Hong Konglu gruptan bir gösterici, Çin Konsoloslugunun bahçesine çekilerek darp edildi.

Ingiltere’nin Manchester kentindeki Çin Konsoloslugu önünde Hong Konglu demokrasi yanlisi bir grubun protestosu sirasinda tansiyon yükseldi. Göstericilerde biri, Çin Konsoloslugu arazisine çekilerek darp edildi. Manchester polisi tarafindan yapilan açiklamada, olay üzerine sorusturma baslatildigini belirtirken, ulusal polis teskilati ve diplomatik ortaklarla baglanti kuruldugu aktarildi.

Polis, su ana kadar herhangi bir tutuklama gerçeklestirmezken, açiklamada, "30’lu yaslarindaki bir adam çesitli fiziksel yaralar aldi ve tedavi için hastaneye kaldirildi" ifadeleri kullanilarak, “Suçlu olduguna inandigimiz herkesi adalete teslim etmek için tüm uygulanabilir yollar arastirilacak" denildi.

Manchester Emniyet Müdür Yardimcisi Rob Potts yaptigi açiklamada, "Barisçil bir protesto olarak baslayan bir gösterinin beklenmedik bir sekilde tirmandigi ve memurlarimizin, düsmanca bir duruma yanit olarak kurbana yardim etmek ve daha fazla zarar görmemesini saglamak için profesyonelce hareket ettigi açiktir" dedi.



“Yumruklandim ve tekmelendim”

Çin Konsoloslugu’na çekilerek darp edilen protestocu ise olaydan sonra yerel basina yaptigi açiklamada, "Içeri çekildikten sonra yumruklandim ve tekmelendim. Yüzümde yaralar, kanamalar ve sislikler olustu. Saçlarimdan çekildi, basimda, boynumda ve sirtimda morluklar ve sislikler olustu" seklinde konustu.

Ingiltere hükümeti ise söz konusu olayi "son derece endise verici" olarak nitelendirirken, Disisleri Bakanligi, olayla ilgili acilen netlik aradiklarini belirtti.

Milletvekilleri hükümeti acilen sorusturmaya çagirarak, Çin’in Ingiltere Büyükelçisinin açiklama yapmasini talep etti.

Olaya tepki gösteren Muhafazakar Parti’nin eski lideri Iain Duncan Smith, Ingiltere hükümetinin Çin Büyükelçisinden bir özür talep etmesi gerektigini ve olaya karisanlarin Çin’e geri gönderilmesi gerektigini belirtti.



Polis, protestocuyu kurtardi

Çin Konsoloslugu, protestocularin Çin Devlet Baskani Xi Jinpig’i temsil eden asagilayici bir portre sergiledigini aktarirken, olay yerinde kaydedilen videolarda bir polis memurunun konsolosluk alanina girerek içeriye sürüklenen ve darp edilen adami geri çikardigi görüldü.

Kaynak: İHA