AB'den Amini Protestolari Nedeniyle Iranli 11 Kisi Ve 4 Kuruma Yaptirim

Avrupa Birligi (AB) Disisleri Bakanlari Toplantisi’nin ardindan açiklama yapan AB Dis Iliskiler Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, Iran’da Mahsa Amini’nin ölümü ve baslayan protestolara karsi tutumu nedeniyle aralarinda Iran Bilgi ve Iletisim Teknolojileri Bakani Isa Zarepur’un da yer aldigi Iranli 11 kisi ve 4 kurumun yaptirim listesine alindigini duyurdu.

AB'den Amini Protestolari Nedeniyle Iranli 11 Kisi Ve 4 Kuruma Yaptirim
AB Disisleri Bakanlari Belçika’nin baskenti Brüksel’de bir araya geldi. Toplantinin ardindan açiklamalarda bulunan AB Dis Iliskiler Yüksek Temsilcisi ve AB Komisyonu Baskan Yardimcisi Josep Borrell, AB ülkelerinin Ukrayna’ya destek vermeye devam ettigini ve bu kapsamda yeni kararlar aldigini belirterek, “AB’nin Ukrayna’yi Rusya’ya karsi savunma konusundaki kararliligini gösteren, Güney Kafkasya’da baris ve istikrari savunmak için ve Iran’da insan haklarini savunmak için önemli kararlar aldik” dedi.



“Ilk kez bir bakanla siginagindan baglanti kurarak görüstük”

Ukrayna Disisleri Bakani Dmitro Kuleba ile videokonferans yoluyla görüstüklerini aktaran Borrell, “Ilk kez bir bakanla siginagindan baglanti kurarak görüstük. AB’nin bugün dis politika önceligi bu saldirgan isgale karsi Ukrayna’ya destektir” ifadelerini kullandi.

Rusya’ya iliskin degerlendirmelerde bulunan Borrell, “Putin alan kaybediyor. Politik ve moral olarak geriliyor ama tirmandirici olmaya devam ediyor ve sivillere saldiriyor, tipki bu sabah oldugu gibi. BM nezdinde Rusya’nin izole edilmesi yöndeki karari not ettik. Çünkü bu savas dünyayi ilgilendiriyor’’ dedi.



Ukrayna askerleri egitilecek

AB’nin Ukrayna askerlerini egitmek için bir askeri misyon kurma karari aldigini açiklayan Borrell, ‘’Bir askeri egitim destek misyonu kurma karari aldik. AB topraklarinda 15 Bin Ukrayna askeri egitilecek. Tüm üye ülkeler birlikte çalisacak. 500 Milyon euroluk yardimi baris destek fonu kapsaminda serbest birakacagiz. Toplamda 3,1 milyar euroyu ayirmis oluyoruz. Bu buz daginin görünen kismi bir de AB üyelerinden gelenler de var" dedi.



Ermenistan’a AB misyonu

Borrell ayrica, AB’nin Ermenistan’a gönderilmek üzere bir misyon kurma karari aldigini belirterek, “Bakanlar, Gürcistan ve Ermenistan’da görev yapacak misyonu onayladi. Azerbaycan sinirinda görev yapacak kirk kisilik heyet önümüzdeki haftalarda göreve baslayacak. Bu kadar hizli bir sekilde bu misyonu harekete geçirmemizden ötürü gurur duyuyorum’’ dedi.



Iran’a yaptirim

Iran’in baskenti Tahran’da bulunan Evin Hapishanesini yakindan takip ettiklerini belirten Borrell, “Iran Disisleri Bakaniyla tüm mahkumlarin özellikle de Avrupali siyasi mahkumlarin durumunu ve güvencede olmasini görüsüyoruz” dedi.

Mahsa Amini’nin ölümü ve baslayan protestolara deginen Borrell, “Sivil Toplum Kuruluslarina göre gösterilerde 100’den fazla kisi hayatini kaybetti. Üye devletlerin Büyükelçilerinden gelen öneriler üzerine 11 kisi ve 4 kurulusu hedef alan yaptirimi onayladik. Masa Amini’nin ölümü ile ilgisi olan herkesi hedef almak istiyoruz. Bu listeyi uzatmaya haziriz. Iran hükümetine son verme ve siyasi tutuklulari serbest birakma ve de ifade özgürlügüne saygi göstermeye çagiriyorum’’ ifadelerini kullandi. Borrell ayrica, “Iran Bilgi ve Iletisim Teknolojileri Bakani Isa Zarepur, internetin kapatilmasindaki sorumlulugu nedeniyle listeye alindi" dedi.



“Rusya Iran tarafindan tahsis edilen IHA’lar kullaniyor”

Ukrayna’ya yapilan saldirilarda Rusya’nin Iran yapimi IHA’lar kullanildigi iddialari konusunda Iran’in yalanlamasina ragmen kanit topladiklarini söyleyen Borrell, ‘’Rusya Iran tarafindan tahsis edilen IHA’lar kullaniyor. Bakan Kuleba bu tip silahlarla ilgili bilgiler verdi. Biz de bu konuda bilgiler topluyoruz. Bu konuda tepkimizi tüm olanaklarimizla vermeye haziriz. Simdi kanit toplamaktayiz’’ dedi.

Toplantida Çin konusunu da ele aldiklarini belirten Borrell, “Çin konusunda kurumum tarafindan sunulan bir raporu AB üye ülkeleri inceliyor. Iklim degisikligi kadar Çin’e bagliliklarimiz gibi riskleri ve AB menfaatlerini analiz ediyoruz. Çin Baskani tarafindan yapilan konusmanin içerigine iliskin de analizlerimizi yapiyoruz’’ dedi.



“Seçim yolsuzlugu iddialari var”

Bosna-Hersek konusunda da görüsmelerimiz oldu diyen Borrell, “Seçimler iyi organize edildi ancak bazi kamu kurumlari hakkinda seçim yolsuzlugu iddialari var. Sirp bölgesi için de oylarin yeniden sayilmasi söz konusu. AB Komisyonu bu ülkeye adaylik önerdi ancak bazi asamalarin geçilmesi gerekiyor. Vaat edilen reformlarin yerine getirilmesi önceliklerimizdir’’ dedi.

Kaynak: İHA