Bugday Ve Cevizde Verim Artti, Ayçiçegi Ve Misirda Yüzde 1 Kayip

Kirklareli’nde geçtigimiz seneye göre bugday ve cevizde verim artarken, çayir tirtili istilasi sebebiyle erken müdahalede ayçiçegi ve misirda yüzde 1 kayip yasandi.

Bugday Ve Cevizde Verim Artti, Ayçiçegi Ve Misirda Yüzde 1 Kayip
Türkiye’nin önemli tahil ambarlarindan Trakya’da ayçiçek hasadi mesaisi devam ediyor. Çayir tirtili istilasi sebebiyle rekoltede geçtigimiz seneye nazaran Kirklareli’nde ayçiçek ve misirda yüzde 1 kayip yasanirken, bugday, ceviz gibi ürünlerde artis yasandi.

Kirklareli Il Tarim ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, bu sene Trakya’ya nazaran Kirklareli’nde tahillarda çok verimli bir sezon geçtigini vurguladi. Aksoy, “Kirklareli’nde bu sene tahillarda çok verimli bir yil geçirdik. Özelikle bugday rekoltemiz 740 ton civarinda, ayçiçegi 240 bin ton civarinda olacak. Hem yagli tohumlu bitkilerimizde hem de tahillarda gerçekten rekoltemiz iyi oldu. Kirklareli’nin diger alanlarinda meyvecilik, sebzecilik devam ediyor. Devletimizin verdigi hibe destekler ile üreticimiz üretiyor. Biz üreticimize diyoruz ki ‘sen üret yeter’ onlar üretiyor ekonomiye katki sunuyorlar” dedi.



"Çayir tirtilinda erken müdahalede rekolte kaybimiz yüzde 1 oldu"

Hizli ve erken müdahale sayesinde misir ve ayçiçeginde rekolte kaybinin yüzde 1 oldugunu söyleyen Aksoy, “Bu sene misir verimimiz, ayçiçek verimimizde çayir tirtilindan dolayi yüzde 1’lik gibi bir düsüs oldu ama sonradan ilaçlama yaptigimizda toparladik. Bu sene ayçiçek verimimiz geçen yila göre daha yüksek oldu. 2. üründe ayçiçek ekim alanlarimiz artti. Hizli müdahalemiz sayesinde rekoltede kaybimiz olmayacak” seklinde konustu.

Aksoy, Kirklareli’nde bitkisel üretim noktasinda sadece turunçgiller ve muzun yetismedigini ifade ederek, tarimda üretim yapmak isteyen bütün üreticileri Kirklareli’ne davet etti.

"Cevizde verim yüksek"

Kirklareli’nde ceviz üretim anlarinda da verimin arttigini söyleyen Aksoy, “Kirklareli’nde ceviz alanlarimiz dikili olarak 10 bin dekarin üzerinde. Üreticilerimizin bu sene bereketli ürünleri var verimler mükemmel. Bizim su andaki bahçelerimiz 5 yillik. Yani kurulu bahçelerimize devlet 5 yillik destek verdigi için tam verime gelmediler ama tam verime geldiklerinde ülkedeki ceviz ihtiyacinin büyük bir kismini Kirklareli karsilamis olacak” diye konustu.

Kaynak: İHA