Sudan'da Askeri Yönetim Karsiti Protestolar Devam Ediyor

Sudan’da halk askeri yönetime karsi protestolarina devam ediyor.

Sudan'da Askeri Yönetim Karsiti Protestolar Devam Ediyor
Sudan’da halkin geçtigimiz sene 25 Ekim’deki askeri müdahalenin ardindan yönetimin tamamen sivillere devredilmesine yönelik baslattigi protestolar devam ediyor. Göstericilerin Baskanlik Sarayina ulasmasini engellemek amaciyla baskent Hartum’a çikan çok sayida köprünün ulasima kapatilirken, ülkede mobil ve internet aglarinda kesintiler yasandigi aktarildi. Baskent Hartum’da alinan tüm önlemlere ragmen sokaga çikan binlerce kisi, Baskanlik Sarayina dogru yürüdü. Güvenlik güçleri ise, göstericilerin Baskanlik Sarayina yaklasmasi üzerinde gaz ve ses bombasi ile kalabaliga müdahale etti.

Sudan Merkezi Doktorlar Komitesi tarafindan yapilan açiklamada ise, Omdurman sehrindeki protestolar sirasinda 1 kisinin hayatini kaybettigi bildirildi.

Hartum’daki protestolara katilan bir gösterici yaptigi açiklamada, Baskanlik Sarayi’na dogru yürüdüklerini ifade ederek, “Müzakere yok, diyalog yok, ortaklik yok, gösterilerimiz devam ediyor ve edecek. Eskisinden daha organizeyiz, eskisinden daha istikrarliyiz. Barisçil faaliyetlerimiz devam ediyor” dedi.

Protestolara katilan baska bir Sudanli ise, “Bu sokak devrimin sloganlarina ulasmak için yürüyor ve geri adim atmayacak” ifadelerini kullanarak, geri dönüsün imkansiz oldugunu belirtti.

Egemenlik Konseyi Baskani ve ordu komutani Abdülfettah el-Burhan’a seslenen gösterici, bir milisin bir devleti yönetemeyecegini dile getirdi.

Baska bir protestocu ise, halkin taleplerinin açik ve net oldugu ifade ederek, taleplerinin pazarliga ve müzakereye açik olmadigini vurguladi. Sudanli gösterici, taleplerinin askeri yönetimden sivil yönetime demokratik bir geçis, özgür ve adil seçimler ile sivil bir devlet yönetimi oldugunu açikladi.



Ne olmustu?

Sudan’da geçtigimiz sene 25 Ekim’de Basbakan Abdullah Hamduk ile aralarinda en az 4 bakanin da bulundugu diger sivil hükümet yetkilileri gözaltina alinmisti. Egemenlik Konseyi Baskani ve ordu komutani Abdülfettah el-Burhan, daha sonra olaganüstü hal ilan ederek sivil yönetimi feshettigini duyurmustu. Basbakan Hamduk ertesi gün ev hapsine alinmasi sartiyla serbest birakilmisti. Egemenlik Konseyi Baskani El Burhan, 11 Kasim’da yayinladigi kararname ile Egemenlik Konseyi’nin yeniden kuruldugunu duyurmustu. Darbenin ardindan halk ayaklanmis ve gösteriler patlak vermisti. 21 Kasim’da ise El-Burhan ve Hamduk anlasmaya varmis ve Hamduk’un yeniden basbakan olarak göreve gelmesine karar verilmis, Hamduk ise göreve gelmesinden yaklasik 2 ay sonra 3 Ocak’ta istifa ettigini duyurmustu.
Kaynak: İHA