Profesyonel Sporcularda Omuz Yirtigi Daha Çok Görülür

Omuz yirtigi hakkinda bilgilendirmelerde bulunan Özel Denizli Tekden Hastanesi Ortopedi doktorlarindan Op. Dr. Hasan Metineren, “Genç kisilerde agir çalisma kosullari, kazalar, travmalar, süreklilik gerektiren kol hareketleri, bilinçsiz bir sekilde aniden agir kaldirmak gibi nedenlerden dolayi omuz yirtigi olusabilmektedir” dedi.

Profesyonel Sporcularda Omuz Yirtigi Daha Çok Görülür


Omuz yirtigi, her yasta görülebilen ortopedik bir sorun olmakla birlikte omuz eklem kemiklerinin etrafini kaplayan rotator manset kaslarinin yaralanmasi ve yirtilmasi sonucunda olusur. Çesitli sebeplerle kas dokusunun yirtilmasi, dengeli hareket etmenin önüne geçmektedir. Günümüzde omuz yirtiginin tedavisi, kapali ameliyat diye bilinen artroskopik cerrahi yöntem ile yapilmaktadir. Omuz yirtigi hakkinda Özel Denizli Tekden Hastanesi Ortopedi doktorlarindan Op. Dr. Hasan Metineren, son zamanlarda sikça sorulan omuz yirtiginin belirtileri, nedenleri ve tedavi yöntemleri ile ilgili açiklamalarda bulundu.

“Omuz yirtigi tedavi edilmezse sikayetler giderek artmaktadir”

Kisinin günlük yasaminda sikça kullandigi omuz ekleminin, her yasta görülebilen ortopedik problemlerinden olan omuz yirtigi hakkinda bilgilendirmelerde bulunan Özel Denizli Tekden Hastanesi Ortopedi doktorlarindan Op. Dr. Hasan Metineren, “Omuz yirtiginin en belirgin semptomu omuz agrisidir. Kol, omuz hizasi ve bas seviyesine kaldirmak istendiginde hastanin omuzunda ciddi agri olmasi en önemli belirtilerdendir. Bu tür agrilar agri kesicilerle azalsa bile mutlaka tekrardan yenilenecektir. Özellikle bas baglama, saç tarama gibi bas üstü aktivitelerinde ciddi agri olmakta ve hareket kisitliligi meydana gelmektedir. Bunlarin disinda sizi ve yanma hissi, hareket kisitliligi, kaslarda güçsüzlük, omzu hareketsiz tutma istegi omuz yirtiginin diger belirtileri arasindadir. Omuz yirtiginda herhangi bir tedavi uygulanmadigi takdirde sikayetler artarak daha da siddetlenecektir” seklinde bilgi verdi.

“Agir çalisma kosullari, kazalar, tekrarlayan kol hareketleri omuz yirtiginin nedenleri arasindadir”

Omuz yirtiklarinin profesyonel sporcularda sik rastlanan bir durum oldugunu söyleyen Op. Dr. Hasan Metineren, “Omuz eklemi vücutta çok aktif olarak kullanildigi için travmalara da çok açiktir. Omuz yirtigi çogunlukla ani düsme, agir kaldirma ve zorlama gibi durumlarda, sportif faaliyetlerde ya da kol disa dogru açik bir sekilde omuz üzerine düsme sonucunda genellikle omuz ekleminde, kapsülde ya da kaslarda yirtik meydana gelmektedir. Bu faktörlerin disinda omuz eklemini sürekli kullanan kisilerde de sikça görülmektedir. Yaslanmalara bagli olarak omuz bölgesinde yirtilmalar meydana gelebilmektedir. Olusan omuz yirtigi gerekli önlem alinmazsa yas ilerledikçe daha da büyümekte ve daha ciddi sikintilara sebep olabilmektedir. Daha genç kisilerde agir çalisma kosullari, kazalar, travmalar, süreklilik gerektiren kol hareketleri, bilinçsiz bir sekilde aniden agir kaldirmak gibi nedenlerden dolayi omuz yirtigi olusabilmektedir” dedi.



“Tamamen iyilesmis bir yirtik normal bir omuz kadar güçlü hale gelebilmektedir.”

Omuz yirtiklarinda tedavi seklinin hastaligin derecesine göre degistiginden bahseden Op. Dr. Hasan Metineren, “Omuz yirtigi tedavisinde, yirtigin boyutuna ve kiside olusturacak semptoma göre tedavi planlamasi yapilmalidir. Eger yirtik çok büyük, omuzda olusan güçsüzlük ve kiside geçmeyen agrilar söz konusu ise ameliyat planlanmalidir. Eger hastalik ileri düzeyde degilse ameliyatsiz bir sekilde, ilaç tedavisi, fizik tedavi gibi yöntemlerle omuz yirtiginin tedavisi yapilabilmektedir. Klinigimize gelen hastalar tarafindan bize gelen sorulardan bir tanesi de omuz yirtigi kendiliginden iyilesir mi? Omuz yirtigi ya stabil olarak kalir ya da zaman içerisinde artabilir. Ama kendiliginden iyilesmez. Omuz yirtigi ameliyatini günümüzde kapali ameliyat dedigimiz artroskopik cerrahi yöntemi ile yapmaktayiz. Artroskopik cerrahi yöntemi diger ameliyat türlerine göre hem daha kisa sürmekte hem de riski en aza indirmektedir. Ameliyat sonrasi doktorun önerdigi sekilde egzersizlerin aksatilmamasi ameliyat sonrasindaki iyilesme sürecini olumlu etkilemekte ve iyilesme sürecini hizlandirmaktadir. Omuz yirtigi ameliyatindan sonra yirtigin tekrardan olusma riski, normal bir omuzda yirtik olusma riski ile hemen hemen aynidir. Özellikle tamamen iyilesmis bir yirtik normal bir omuz kadar güçlü hale gelebilmektedir” dedi.

Kaynak: İHA