Istanbul'un Göbeginde Tarihi Mezarliklar Yok Oluyor

Besiktas’taki Mimar Sinan tarafindan insa edilen Sinan Pasa Camii’nin haziresi bakimsizliktan içler acisi duruma geldi. Hazirede yer alan mezar taslarinin birçogu kirilmis, yere gömülmüs ve zamanla üzerindeki yazilar okunamaz durumda oldugu görüldü.

Istanbul'un Göbeginde Tarihi Mezarliklar Yok Oluyor
Istanbul’da Besiktas ilçesinde Mimar Sinan tarafindan insa edilen Sinan Pasa Camisinin haziresi yillar içinde bakimsizliktan dolayi harap olmus durumda ve kaderine terk edilmis. Içeride dönemin Seyhülislamlari, askerleri ve katipleri gibi Osmanli Devletinde önemli devlet adamlarinin bulundugu hazire zamana karsi yenik düserek onlarca mezar tasi kirilmis. Bazi mezar taslari parçalanarak büyük bir kismi topraga gömülmüs. Hazirenin iç kismi bazen görevliler tarafindan temizlense de birçok noktasinda çöpler görmek mümkün. Istanbul Büyüksehir Belediyesi’nin bakim sorumlulugunda olan alan için Arastirmaci Yazar Halid Develioglu bir an önce restore edilme islemlerinin yapilmasi gerektigini ifade ediyor. Restore islemleri için Vakiflar Genel Müdürlügü ile birlikte hareket edilip çikartilan planlarin koruma kuruluna gönderilmesini ve onay alinmasi gerektigini vurguluyor.

“Mezar taslari definecilerden korunmasi gerekmektedir”

Mimar Sinan tarafindan insa edilen Besiktas Sinan Pasa Cami’nin haziresinde incelemelerde bulunan arastirmaci Yazar Halid Develioglu, “1553 yilinda vefat eden Kaptan-i Derya Sinan Pasa burayi bir külliye yaptiriyor. Bu caminin haziresi için Istanbul Büyüksehir Belediyesi ve Vakiflar Bölge Müdürlügü’nün protokol anlasmasi olan bir bölgesidir. Hazirenin içinde yer alan mezar taslari her geçen gün daha fazla kiriliyor. Bu hazirede seyh efendiler, âlimler, katipler ve askeri siniftan kisilerin mezarlari bulunuyor. Burada toplumun daha fazla bilinçlendirilerek mezar taslari definecilerden korunmasi gerekmektedir. Belediyemizin ve devletimizin bu alani korumaya almasi gerekiyor. Anitlar kurulundan onay alinarak bu yerin restorasyonu yapilmasi gerekiyor. Mezar taslarinin bakimsizliktan dolayi yazilari silinmis durumda” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA