Covid'den Yipranan Akcigerleri Güçlendirici Nefes Egzersizleri

Covid-19 virüsü dolayisiyla en çok yipranan akcigerler için güçlendirici nefes egzersizlerini aktaran fizyoterapist Çagil Ertürk, “Dogru nefes egzersizleri sonrasinda güçlenen cigerlerimizle Covid virüsüne karsi daha hazirlikli hale geliriz. Ayrica güçlü cigerler sizin muhtemel hastalik sürecinizi daha rahat atlatmanizi saglar” dedi.

Covid'den Yipranan Akcigerleri Güçlendirici Nefes Egzersizleri
Saglikli cigerlere ve bagisiklik sistemine sahip olan insanlarin virüs karsisinda daha sansli oldugu uzun zamandir bilinen bir gerçek. Bu anlamda Covid-19 virüsünün tutundugu, yayildigi ve en çok yiprattigi akcigerlerin önemi pandemi süreci sonrasi saglik açisindan daha da artti. Kendisi de Covid atlatan ve bu süreci yapmis oldugu nefes egzersizleri ile daha da rahat atlattigini ifade eden Fizyoterapist Çagil Ertürk, dogru nefes aliminin sadece cigerleri degil ayni zamanda bagisiklik sistemini de güçlendirdiginin altini çizdi.

“Cigerlerimizi hazir hale getirirsek covide karsi donanimli bir silahimiz olur”

Istanbul Gelisim Üniversitesi Saglik Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bölümü Ögretim Görevlisi Çagil Ertürk, virüs geçiren kisilerde ciger kapasitesinin düstügünü hatirlatarak, “Covid geçiren ya da geçirmekte olan bireylerde akciger kapasitesi düsmekte ve sitokin firtinasi dedigimiz inflamasyona bagli olarak nefes alis verisimizi olumsuz yönde etkilemektedir. Covid süresince, geçirdikten sonra ya da öncesinde cigerlerimizin fonksiyonel kapasitesini ne kadar kuvvetlendirirsek ona karsi elimizde donanimli bir silah barindirmis oluyoruz” dedi.



“Komplikasyonlar 1 yila kadar devam ediyor”

Covid sonrasi 6 aydan 1 yila kadar cigerlerdeki problemlerin devam edebilecegini aktaran Çagil Ertürk bu anlamda yapilacak olan nefes egzersizlerinin bu süreci daha da kisaltabilecegini aktardi. Ertürk, “Covid sonrasi dönemde aslinda bu komplikasyonlar en az 6 aylik bir süreç içerisinde kendini hatirlatiyor. Yani 6 aylik süre sonrasinda bir yila kadar bu komplikasyonlar yavas yavas azalarak yok oluyor. Ben de covidten sonra alti ay boyunca etkilerini hissetmistim. Fakat Covid geçirdigim zaman ve sonrasinda egzersizlerimi tekrar ettim ve bu süreci biraz daha kolay atlatmama sebep oldu” seklinde konustu.



“Nefes almak degil ‘dogru’ nefes almak önemli”

Son zamanlarda yapilan arastirmalara göre sadece nefes almanin degil dogru nefes almanin daha önemli oldugunu da söyleyen Ertürk, “Bilimsel çalismalar sonucu ikisi için de ortak bir sonuca varilmis; sadece nefes almak yetmiyor, nasil nefes alacagimiz konusu da bagisiklik sistemimiz açisindan bir o kadar önemli. Siradan bir nefes almak yerine yavas ve derin solunum yapabilirsek bizim vagus isimli, son dönemlerin bilimsel açidan da çok fazla arastirilan sinirimizi uyarabiliriz. Bu sinir sistemimiz vücudumuzu sakinlestirir ve savas mekanizmamizi kuvvetlendirir” ifadelerini kullandi.

Iste hem akcigerleri hem de bagisiklik sistemini güçlendiren nefes egzersizi

Son olarak hem akcigerleri hem de bagisiklik sistemini güçlendiren egzersizleri anlatan Ertürk, “Solunum esnasinda nefesimizi alis süremizin iki kati sürede vermemiz gerekiyor. 2 çesit nefes egzersiz çesidi var. Ilki gögüs solunumu, ikincisi diyafragmatik solunum. Öncesinde hangi bölgeye nefes almak istiyorsak o bölgenin üzerine elimizi koyuyoruz. Yaklasik 3 saniyede nefes alisi tamamlayip sonrasinda 7 saniyede nefesimizi veriyoruz. Hem gögüs için hem de diyafram için bu egzersizleri gün içerisinde 10’ar kez yaparsak eger Covid’e karsi bagisiklik sistemimize destek olacaktir. Sadece egzersiz esnasinda degil her zaman solunum için nefes alisi burnumuzdan verisi ise agzimizdan yapmaliyiz. Bazi kisilerde birkaç solunum sonrasinda bas dönmesi mide bulantisi gibi semptomlar ortaya çikmakta. Eger böyle bir durumla karsilasirsak egzersizleri yapmayi sonlandiralim. Dinlenme haline geçelim” diyerek sözlerini sonlandirdi.
Kaynak: İHA