Patlama Davasinin 7'Nci Durusmasinin Ilk Günü Sona Erdi

Sakarya’da havai fisek fabrikasindaki patlamaya iliskin dava, cumhuriyet savcisinin esas hakkindaki mütalaayi tekrar etmesi sonrasinda müstekiler ve müsteki avukatlarinin beyanlarini sunmasiyla devam etti. Mahkeme heyeti, 7 sanik için 7’ser kez "muhtemel kastla ölüme sebebiyet verme" ve 107’ser kez "muhtemel kastla yaralamaya sebebiyet verme" suçlarindan ek savunma hakki verdi. Konuya iliskin söz alan sanik avukatlari, bu suçlamaya iliskin savunmalarini hazirlamak için ek süre talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, yarin sanik ve avukatlarinin esasa iliskin beyanlarini almaya devam edecek.

Patlama Davasinin 7'Nci Durusmasinin Ilk Günü Sona Erdi
Hendek ilçesi Yukariçalica Mahallesi mevkiinde yaklasik 15 dönüm üzerine kurulu havai fisek fabrikasinda 3 Temmuz 2020’de meydana gelen ve yaklasik 50 kilometre mesafeden duyulan patlamalarda 7 kisi hayatini kaybederken, 127 kisi yaralanmisti. Olaya iliskin davanin 7’nci durusmasi Ferizli ilçesindeki yeni cezaevi kampüsünde bulunan Sakarya Agir Ceza Mahkemeleri Durusma Salonu’nda görülmeye baslandi. Durusmaya tutuklu yargilanan fabrika sahiplerinden Y.C. ile H.A.V, tutuksuz saniklar fabrika sahiplerinden A.R.E.C., E.Ö., A.A., A.B., müsteki sanik A.Ç. ve taraf avukatlari katildi.

Durusma salonu ve çevresinde polis ekiplerince genis güvenlik önlemleri alinirken, müstekiler, patlamada hayatini kaybedenlerin yakinlari ve diger izleyiciler salona korona virüs tedbirlerine uygun olarak alindi. Cumhuriyet savcisi, esas hakkindaki mütalaayi tekrar etti. Mahkeme heyeti ise cumhuriyet savcisinin verdigi mütalaa sonrasinda müsteki, sanik ve taraf avukatlarina beyanlarini söylemeleri için söz hakki verdi. Müstekilerin ve avukatlarinin beyan sunmalari sonrasinda ara verilen durusma, taraf avukatlarinin beyanlariyla devam etti.

“Burada bir iki günlük bir ihmalden bahsetmiyoruz”

Patlamada hayatini kaybeden Muhammet Seyfi Çanakçi’nin yakini avukat Gülsen Uzuner, “Burada bir iki günlük bir ihmalden bahsetmiyoruz. Üretim için hiçbir güvenlik önlemi almadan patlayiciyi yigmis, kaçak patlayici depolamissiniz. Siz bu sonucu tercih etmissiniz. Bu dosya kapsaminda vereceginiz karar bilinçli taksir olamaz. Muhtemel kast suçundan cezalandirilmasi talebimizi yineliyoruz” dedi.



“Yüzeysel bir yargilama yapilarak dosya karara çikarilmaktadir”

Sanik A.R.E.C.’nin avukati Ali Talip Çankaya ise, dosyanin karara çikarilmaya çalisildigini savunarak, “Yüzeysel bir yargilama yapilarak dosya karara çikarilmaktadir. Patlamanin asil nedeni belli degildir. Öne sürülen tüm iddialar tek tek çürütülmüstür. Iddia makaminin mütalaasini kabul etmiyoruz. Çeliskilere ragmen dosya karara çikarilamaz. Müvekkilin beraatini ve lehe olan hususlarin kullanilmasini talep ediyoruz” diye konustu.



“Ifadelerden patlamayi isveren ve isverenlerin faaliyetlerine mal etme çabasi mevcuttur”

Sanik A.R.E.C.’nin avukati Mehmet Mangiroglu da müvekkilinin bir kusurunun olmadigi düsüncesinde olduklarini savunarak, “Ifadelerden patlamayi isveren ve isverenlerin faaliyetlerine mal etme çabasi mevcuttur. Müvekkilin beraatini ve lehe olan hususlarin kullanilmasini talep ediyoruz” seklinde konustu.

Mahkeme heyeti, 7 sanik için 7’ser kez "muhtemel kastla ölüme sebebiyet verme" ve 107’ser kez "muhtemel kastla yaralamaya sebebiyet verme" suçlarindan ek savunma hakki verdi. Konuya iliskin söz alan sanik avukatlari, bu suçlamaya iliskin savunmalarini hazirlamak için ek süre talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, yarin sanik ve avukatlarinin esasa iliskin beyanlarini almaya devam edecek.
Kaynak: İHA