'Istanbul Bogazi'nda Kurgan Kültürüne Dair Önemli Sonuçlar Ortaya Çikti'

Istanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal, metro insaati nedeniyle uzun süredir kurtarma kazisi yapilan Istanbul Bogazi’nda Kurgan kültürüne dair önemli sonuçlar ortaya çiktigini belirterek, "Bugüne kadar kazisi yapilan dar alanda toplamda 47 kurgan saptandi, kurganlarin etrafinda ise 120’ye yakin hediyeleriyle birlikte gömü buluntulari tespit edildi" dedi.

'Istanbul Bogazi'nda Kurgan Kültürüne Dair Önemli Sonuçlar Ortaya Çikti'
Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Yaras tarafindan düzenlenen "Trakya’da Arkeoloji" çevrimiçi konferans serisinin 12’ncisi, “Dogu Trakya’da Önemli Bir Kesif: Besiktas’ta Erken Tunç Çagi” basligi ile gerçeklestirildi.

Konferansin konugu ise Istanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rahmi Asal oldu. Istanbul’un merkezi kabul edilen bogazlarin orta noktasinda süren metro insaati nedeniyle uzun süredir kurtarma kazisi yapildigini ifade eden Asal, meydan olarak kullanilan alanda bu kadar önemli sonuçlar elde edilecegini tahmin edemediklerini belirtti.

Arkeolojik kazilar ilerledikçe Istanbul Bogazi’nda Kurgan kültürüne dair önemli sonuçlar ortaya çiktigini söyleyen Asal, “Bugüne kadar kazisi yapilan dar alanda toplamda 47 kurgan saptandi, kurganlarin etrafinda ise 120’ye yakin hediyeleriyle birlikte gömü buluntulari tespit edildi. Gömülerin farkli tiplerde olmasina ragmen kurganlarin en az iki evreye ait oldugu kesinlesti. Kurgan sayisi ve tipinden dolayi medyada bugüne kadar göç yollarinin Anadolu’dan Trakya’ya mi yoksa Balkanlar üzerinden Trakya’dan Anadolu’ya mi geçtigi tartisildi. Hatta bu kurganlarin Ön-Türklere ait olup olmadigi popüler bilim dergilerine ve medyaya yansidi. Ancak tüm bu sonuçlarla birlikte Istanbul Bogazi’ndaki bu olaganüstü buluntular, hem bogazlarin jeomorfolojik evrimi hem de arkeolojik yerlesmeleri hakkinda daha fazla arastirma ve inceleme yapilmasi gerektirdigini göstermektedir” dedi.

Sunumun ardindan arkeolojik çalismalarda elde edilen buluntular degerlendirildi ve etkinlik, katilimcilardan gelen sorularin yanitlanmasiyla sona erdi.

(Mehmet Basmaci/IHA)
Kaynak: İHA