Ingiltere Basbakani Johnson'in Kisitlama Zamaninda Düzenlendigi Partilerle Ilgili Rapor Yayinlandi

Ingiltere’de Basbakanlik Konutu’nda Covid-19 kisitlamalarinin ihlal edildigi partilerin düzenlenmesi sonrasi kidemli memur Sue Gray tarafindan hazirlanan rapor yayinlandi. Raporda, Basbakanlik Konutu’nun bahçesinin "açik bir yetki veya gözetim olmaksizin toplantilar için kullanildigi" ve "bunun uygun olmadigi" ifade edildi.

Ingiltere Basbakani Johnson'in Kisitlama Zamaninda Düzenlendigi Partilerle Ilgili Rapor Yayinlandi
Ingiltere’de Covid-19 kisitlamalarinin uygulandigi dönemde baskent Londra’daki Basbakanlik Konutu’nda parti düzenlendigi ortaya çikan Basbakan Boris Johnson’un üzerindeki istifa baskisi devam ediyor. Söz konusu partilere yönelik polis sorusturmasi devam ederken, Johnson’in talebi üzerine kidemli memur Sue Gray’in partilere iliskin hazirladigi 12 sayfalik rapor yayinlandi. Gray raporunda, Basbakanlik Konutu’nda korona virüs önlemlerini gözlemlemede "ciddi bir basarisizlik" oldugunu ve "bir dizi" toplantinin yapilmasina izin verilmemesi gerektigini belirtti.

Söz konusu partiler nedeniyle “liderlik ve muhakeme basarisizliklari” oldugu aktarilan raporda, Basbakanlik Konutu bahçesinin "açik bir yetki veya gözetim olmaksizin toplantilar için kullanildigi" ve "bunun uygun olmadigi" ifade edildi. Raporda, Basbakanlik Konutu’nda Ingiliz halkinin büyük ölçüde sosyallesmesinin yasaklandigi bir zamanda çesitli vesilelerle "asiri alkol tüketimi" de kinandi. Gray raporunda ayrica, "Bazi personel, tanik olduklari davranislarla ilgili endiselerini dile getirmek istediler, ancak bazen bunu yapamayacaklarini hissettiler" ifadelerine yer verdi.

Londra Metropolitan Polisi, geçtigimiz hafta söz konusu partilerle ilgili kendi sorusturmasini baslatmis, Gray’e polis sorusturmasina zarar vermemek için raporun tamamini yayinlamamasini emretmisti. Gray’in sorusturdugu 16 partiden sadece 4’ü Londra Metropolitan Polisi tarafindan yürütülen sorusturmalara dahil degil.
Kaynak: İHA