Disisleri Bakanligi'ndan Kibris'ta Konuslu BM Baris Gücü'nün Görev Süresinin Uzatilma Kararina Kinama

Disisleri Bakanligi, Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi’nin Kibris Adasi’nda konuslu Birlesmis Milletler Baris Gücü’nün görev süresinin 6 ay daha uzatilmasi kararini kinadi.

Disisleri Bakanligi'ndan Kibris'ta Konuslu BM Baris Gücü'nün Görev Süresinin Uzatilma Kararina Kinama
Disisleri Bakanligi tarafindan yapilan yazili açiklamada, "Birlesmis Milletler Güvenlik Konseyi Kibris Adasi’nda konuslu BM Baris Gücü’nün görev süresini 27 Ocak 2022 tarihinde aldigi 2618 (2022) sayili kararla alti ay daha uzatmistir. Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti (KKTC) Disisleri Bakanligi’nin söz konusu kararla ilgili olarak yaptigi açiklamayi tümüyle destekliyoruz. Söz konusu karar alinirken, bu yönde yapilan tüm çagri ve ikazlara ragmen KKTC makamlarinin rizasi BM kural ve ilkelerine aykiri olarak yine alinmamistir. Yasal bir düzenleme yapilmasindan bugüne kadar israrla imtina edilmis, ancak BM Baris Gücü KKTC makamlarinin iyi niyetli yaklasimi çerçevesinde faaliyetlerini sürdürebilmistir. Bu konuda KKTC makamlarinin bundan sonra atacagi adimlara destegimiz tamdir. Güvenlik Konseyi’nin bir yandan Ada’daki taraflara çözümü bulmalarini söylerken, diger yandan elli yili askin süredir denenmis, tüketilmis, sonuç vermedigi kanitlanmis ve bir tarafin rizasini yansitmayan bir çözüm modelini dayatmaya çalismasi gerçeklikten kopuk ve çeliskili bir tutumdur" denildi.

Açiklamanin devaminda, “Öte yandan, BM Güvenlik Konseyi’nin KKTC makamlarinin Maras’ta attigi uluslararasi hukuka uygun adimlari elestirmesi mülkiyet haklarinin ihlalidir. Ayrica Konsey’in Güney Kibris Rum Yönetimi’nin Dogu Akdeniz’de attigi gerginligi arttiran ve Kibris Türklerinin haklarini yok sayan tek tarafli adimlari görmezden gelmesi yine bir çifte standart örnegidir. Kibris’ta adil ve kalici bir çözümün saglanabilmesi için Güvenlik Konseyi’ni ve uluslararasi toplumu Ada’daki gerçekleri temel alan samimi ve yapici bir tutum benimsemeye, bu amaçla Kibris Türk halkinin müktesep haklari olan, egemen esitligini ve esit uluslararasi statüsünü tescil etmeye çagiriyoruz” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA