Johnson Açiklamasi 'Rusya, Ukrayna'yi Isgal Etme Yolunu Seçerse Bir Çok Rus Annenin Oglu Eve Dönemeyecek'

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Ukrayna konusunda Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’i uyararak, "Eger Putin kan dökme yolunu seçerse Ukraynalilar siddetli bir sekilde direnecektir. Tarih de bunu gösteriyor. 2014’te ülkelerini savunmaya çalisan Ukraynalilar daha güçlenmis savas yetenekleriyle savasmaya kararli olacaktir. Eger Rusya bu yolu seçerse bir çok Rus annenin oglu eve dönemeyecek" dedi.

Johnson Açiklamasi 'Rusya, Ukrayna'yi Isgal Etme Yolunu Seçerse Bir Çok Rus Annenin Oglu Eve Dönemeyecek'


Ingiltere Basbakani Boris Johnson, parlamentoda yaptigi konusmada Rusya ve Ukrayna arasindaki gerilime iliskin önemli açiklamalarda bulundu. Rusya’nin Ukrayna’yi isgal etmesi durumunda Ingiltere’nin NATO’ya asker göndermeye hazir oldugunu ifade eden Johnson, "Rusya Ukrayna’yi isgal ederse Avrupa’daki müttefiklerimizi korumak için NATO’nun yeni konuslandirmalarina katkida bulunmaya çalisacagiz" dedi.

Rusya’nin Ukrayna sinirinda 100 bin Rus askeri konuslandirmasi üzerine Ingiltere’nin askeri destek saglayacagini vurgulayan Johnson, Ingiltere’nin Estonya’da NATO birliklerine liderlik ettigini de söyledi.

Johnson, Ingiltere ordusunun 2015’ten bu yana 21 bin Ukrayna askerini egittigini hatirlatti.

"Eger Rusya bu yolu (Ukrayna isgali) seçerse birçok Rus annenin oglu eve dönemeyecek"

Johnson, "Rusya, Ukrayna’ya saldirirsa bunun ardindan ortaya çikacak trajediyi düsünürken ürperiyorum. Ukraynalilar ülkelerini savunmak için her türlü yasal hakka sahiptir. Direnislerinin Çeçenistan’daki, Bosna’daki veya Avrupa’nin 1945’ten bu yana katlandigi diger herhangi bir çatismaya benzer sekilde inatçi ve kan dolu olacagina inaniyorum" ifadelerini kullandi. Johnson, Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’i uyararak, "Eger Putin kan dökme yolunu seçerse Ukraynalilar siddetli bir sekilde direnecektir. Tarih de bunu gösteriyor. 2014’te ülkelerini savunmaya çalisan Ukraynalilar daha güçlenmis savas yetenekleriyle savasmaya kararli olacaktir. Eger Rusya bu yolu seçerse bir çok Rus annenin oglu eve dönemeyecek" ifadelerini kullandi.

Rusya’ya yaptirim vurgusu

Johnson ayrica, Ingiltere ve müttefiklerinin Rusya’ya "agir ekonomik yaptirimlarla" yanit verecegini vurguladi. Johnson, Ingiltere’nin yaptirim uygulamak yoluyla caydiricilik kullanarak savasi engellemek için ABD ve Avrupali müttefiklerle aylardir çalistigini söyledi.

Johnson, ABD, Fransa, Almanya, Italya, Polonya ve AB liderleri ile beraber Rusya’ya karsi daha önce yapilan herhangi bir yaptirimdan "daha agir, koordineli ve siddetli ekonomik yaptirimlar" uygulayacaklari konusunda anlastiklarini belirtti.

Yaptirimlar konusunda Ingiltere ve müttefiklerinin hizli hareket edecegini söyleyen Johnson, "Yaptirimlarin caydirici etkisini en üst düzeye çikarmak için bu tedbirlerin mümkün olan en kisa sürede sonuçlandirilmasi gerektigi konusunda anlastik" dedi.



"Diplomatik çözüm mümkün"

Johnson Berlin Duvari’nin yikilmasindan bu yana Avrupa’da kazanilan özgürlüklerin korunmasi gerektigini söylerken, Rusya’nin Ukrayna’yi silahla tehdit ettigini, ancak yine de diplomatik bir çözümün mümkün olduguna inandigini söyledi.

Johnson, Aralik ayi ortasinda Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin ile konustugunu ve Putin’e NATO’nun Rusya’yi kusatma veya baska bir sekilde tehdit etme gibi bir düsüncesinin olmadigini söyledigini belirtti.

Johnson, Putin’e "Ancak Ukrayna’nin elbette Rusya’ninki gibi esit bir hakka sahip oldugunu" söyledigini de ifade etti.

Kaynak: İHA