Sigortali Çalisan Sayisi Yüzde 4,9 Artti

Sigortali çalisan sayisi yillik olarak yüzde 4,9 oraninda artarak 22,4 milyon olarak gerçeklesti.

Sigortali Çalisan Sayisi Yüzde 4,9 Artti


Türkiye Ekonomi Politikalari Arastirma Vakfi (TEPAV) Istihdam Izleme Bülteni’nin 113. sayisi yayimlandi. Buna göre, sigortali ücretli çalisanlarin yüzde 52,7’sini olusturan 3 ana sektörde son alti ayin en düsük istihdam artislari gerçeklesti. Toplam sigortali ücretli çalisanlarin yüzde 27’si imalat, yüzde 15,3’ü toptan ve perakende ticaret ve yüzde 10,4’ü insaat sektörlerinde istihdam edildigi görüldü.

Yillik degisimlere bakildiginda, insaat ve imalatta yüzde 8’in üzerinde artislar görülürken, söz konusu oranlar yil içindeki düsük seviyelere isaret etti. Öte yandan sigortali ücretli çalisanlarin yüzde 8,5’ini olusturan dördüncü ana sektör olan idari ve destek faaliyetindeki istihdam son bir yilda yüzde 9,1 oraninda geriledi. SGK Ekim ayi verilerine göre, sigortali çalisan sayisi yillik olarak yüzde 4,9 oraninda artarak 22,4 milyon olarak gerçeklesti. Toplam sigortali çalisanlarin yüzde 72,6’sini olusturan sigortali ücretli çalisan grubu yillik olarak yüzde 5,9 (899 bin) artti. Esnaf-çiftçi grubundaki degisim yüzde 4,2 artis yönünde olmakla beraber alt siniflarda egilimler farklilastigi belirtildi. Bu dönemde esnaf sayisinda yüzde 6,9 (159 bin) artis, çiftçi sayisinda ise yüzde 11,9 (67 bin) düsüs görüldü.

2013 yilinda 1 milyonun üzerinde olan sigortali çiftçi sayisi, uzun dönemdir gerileme egilimindeyken, Ekim 2021 itibariyla 500 bin seviyesine düstü. Bu dönemde, kamu sektöründe sigortali çalisan sayisindaki artis ise yüzde 0,7 ile sinirli oldugu görüldü.



89 alt sektörün 15’inde sigortali ücretli çalisan sayisinda azalis görüldü.

En çok daralan sektör 116 binlik istihdam kaybi ile bina ve çevre düzenleme faaliyetleri sektörü oldugu görüldü.

Güvenlik ve sorusturma faaliyetleri (23 bin) ile büro yönetimi, büro destegi faaliyetleri (18 bin) de istihdami çalisan sayisi olarak en çok daralan diger sektörler oldu. Oransal olarak bakildiginda ise istihdam en hizli bilgi hizmet faaliyetleri sektöründe (yüzde 38,1) geriledi. Bu sektörü yüzde 24,7’lik azalisla hane halklari tarafindan kendi ithalat faaliyetleri sektörü ile yüzde 19,2’lik gerileyen bina ve çevre düzenleme faaliyetleri sektörleri takip etti.

Kadin çalisan sayisi geçen yila ve Eylül ayina göre yükseldigi görüldü.

Ekim 2021’de sigortali kadin çalisan sayisi bir yil öncesine göre 379 bin, Eylül ayina göre ise 35 bin artti ve en yüksek düzeyi olan 5,1 milyona ulastigi görüldü.

Toplam istihdam içindeki payi da yüzde 31,3’e yükseldi. Sigortali ücretli kadin çalisan sayisinda yil basindan itibaren gözlenen genel artis egiliminin sonucunda kadin çalisanlarin toplam istihdamdaki payi Covid-19 salgini öncesi seviyesi olan yüzde 31,3’e Ekim ayi itibariyla ulastigi görüldü.

Kaynak: İHA