15 Temmuz Maltepe 2'Nci Zirhli Tugay Komutanligi Olaylari Davasinda Mütalaa
FETÖ’nün 15 Temmuz darbe girisimi esnasinda Maltepe 2’nci Zirhli Tugay Komutanligi’nda görevlendirilen 9 eski subayin Yargitay’in bozma kararinin ardindan yeniden görülen davasinda mütalaa açiklandi. Mütalaada, 8 sanigin agirlastirilmis müebbet, bir sanigin ise 30 yila kadar hapsi talep edildi.

“Suç tarihinde baska birlige görevlendirilebilmeleri için ülkede savas hali bulunmasi gerekmektedir”
Durusmada mütalaasini açiklayan Cumhuriyet savcisi, ögrenci olan saniklarin kalkisma öncesinde Harp Akademisi’nde yapilan görevlendirmeler dogrultusunda, yasal emir komuta zincirine uymaksizin birlik disina çiktiklarini ve 2’nci Zirhli Tugay Komutanligi’na intikal ederek bu birlik komutaninin emir ve komutasi altina girdikleri kaydetti.
Mütalaada, “Saniklar okulda kurmay ögrenci pozisyonundadirlar ve fiili olarak kit’a da herhangi bir görevleri yoktur. Suç tarihi itibariyle baska bir birlige görevlendirilebilmeleri için ülkede savas hali ya da olaganüstü halin bulunmasi gerekmektedir. 15 Temmuz 2016 itibariyle ülkede ne savas hali ilani ne de olaganüstü hal ilani vardir. Saniklarin ‘Genelkurmay’dan emir geldi dediler, biz de emri sorgulamadik’ seklindeki savunmalarina, saniklar kurmay ögrencisi olup baska birlige gece vakti teamüllerde olmadigi sekli ile kendi araçlari ile ancak askeri üniformalari yanlarinda olacak seklinde gitmelerinin hizmete iliskin olmamasi nedeniyle itibar edilmemistir. Saniklar profesyonel askerdir, böyle bir emri hayatin olagan akisina aykiri bulmalari ve sorgulamalari aldiklari egitimin geregidir” ifadelerine yer verildi.
8 sanigin ‘anayasayi ihlale tesebbüs’ suçundan agirlastirilmis müebbet hapisle cezalandirilmasinin talep edildigi mütalaada, bir sanigin ise ‘anayasayi ihlale tesebbüse yardim’ suçundan 22,5 yildan 30 yila kadar hapisle cezalandirilmasi istendi.
Mahkeme heyeti, saniklarin mütalaaya karsi savunma yapmalari için süre vererek durusmayi erteledi.
Davanin geçmisi
Istanbul 30. Agir Ceza Mahkemesinde 14’ü tutuklu 12’si tutuksuz toplamda 26 sanigin yargilandigi dava, 23 Mart 2018’de karara baglandi. Davada, eski yarbay Hakan Bolat, eski binbasilar Hakan Tanrikoluoglu ve Hakan Erol, eski yüzbasilar Selim Çaliskan, Abdullah Sezgin, Ali Cömert, Celil Aybar, Fatih Hacipasalioglu, Yüksel Koçak ve Tegmen Süleyman Polatöz ‘anayasal düzeni ortadan kaldirmaya tesebbüs’ suçundan agirlastirilmis müebbet hapis cezasina çarptirilmisti. Eski yüzbasi sanik Olgun Yildiz’i ‘anayasal düzeni ortadan kaldirmaya tesebbüs’ suçundan müebbet hapis cezasina çarptiran heyet, eski yüzbasi sanik Necati Soner Tutmak’in bu suçtan beraatina, ‘terör örgütüne üye olmak" suçundan ise 7 yil 6 ay hapisle cezalandirilmasina hükmetmisti. Mahkeme, sanik eski üstegmen Murat Karakas, uzman çavuslar Muhammet Murat Duman, Selçuk Basegmez ve Necettin Keles ile erler Mertas Çilali, Aykut Dasdemir, Selçuk Sarikaya, Ibrahim Can, Süleyman Fidan, Cihat Tastan, Yunus Emre Karapinar, Mehmet Yilmaz ve astsubay Süleyman Akgün’ün tüm suçlardan beraatina, eski astsubay Murat Akkaya hakkinda ise ceza verilmesine yer olmadigina karar verdi.
Beraat karari verilen tutuklu saniklar Süleyman Akgün ve Murat Akkaya’nin tahliyesine karar veren mahkeme, hapis cezasi alan 12 sanigin ise tutukluluk hallerinin devamina hükmetti. Heyet, firari sanik eski Yarbay Ismail Girgin’in ise dosyasini ayirdi.
Yerel mahkemenin kararini inceleyen Yargitay 16. Ceza Dairesi, eksik sorusturma ile hatali degerlendirme yapildigi gerekçesiyle 9 sanik yönünden kararin bozulmasina hükmetti.
