Arilar Bu Uygulamalarla Kisin Da Güvende

Eskisehir Ari Yetistiricileri Birligi Baskani Bünyamin Yigit, aricilarin kis dönemi için yaptiklari bazi uygulamalardan bahsederken, son zamanlarda yasanan hirsizlik olaylarina dikkat çekerek, “Hirsizliga karsi önlem alinmasi ve ariliklarin sik sik kontrol edilmesi gerekiyor” dedi.

Arilar Bu Uygulamalarla Kisin Da Güvende
Arilarin yaz aylarinda ürün vermesi sebebiyle birçok arici sonbahar aylarinda kovanlarini kisa hazirladi. Baskan Yigit, kovanlari bazi hastaliklardan korumak için de önlemler alindigini söyledi.

Gelecek yil erik agaçlari çiçek açana kadar kapali kalacak olan kovanlarin kötü niyetli insanlarin hedefinde olabilecegini de belirten Yigit, tüm aricilarin belli yöntemlerle ariliklarini korumasi gerektigini vurguladi.

Kis arilarinin olusmasi için ilk islem: ’Besleme’

Aricilarin kislik hazirliklarini sonbahar mevsiminin girisinde yaptigini aktaran Bünyamin Yigit, bu islemlere "sonbahar bakimlari" dendigini ve ilk soguklar baslayana kadar devam ettigini belirtti.

Yigit, bali eksik olanlarin ve kis arilarini yetistirmek için ilk is olarak besleme yaptigini söyleyerek, “Bu besleme yapildigi zaman arilarimiz kovana polen tasir, ana ari yumurta yapar ve kis arilarimizin olusmasini saglarlar. Yavrular yetistigi zaman da ari mevcudu artacagi için kovanlardaki bal tüketimi hizlanir. Arilar salkima girene kadar tüketim hizli bir sekilde devam eder. O yüzden bizim bölgemizde arilarimizin disaridan bal getirme sansi olmadigi için biz arilarimiza destek için bir besleme daha yapmak zorunda kaliyoruz, kislik yiyecegini temin ediyoruz” ifadelerini kullandi.

Varova parazitine dikkat

Kis için yapilan hazirliklarda arilari tehdit eden “Varova” parazitinin önüne geçilmesi için ilaçlar kullanilmasi gerektigini ifade eden Yigit, “Neredeyse bütün aricilarimiz bunu bilir. Varova ile mücadeleyi aklimizdan çikarmamamiz gerekiyor. Bu, arilarimizla beraber yasayan bir parazittir. Erken ilkbahar ve geç sonbaharda Varova ilaçlari yaparsak çok basarili oluruz. Kovanlarimizdaki Varova hasari en aza iner. Bitirmek gerçekten çok zor ama iyi mücadele edip onunla birlikte yasamayi ögrenmemiz gerekiyor” dedi.



“Ari keki her zaman için faydalidir, konuldugu yer önemlidir”

Arilarin kis aylarinda soguktan korunmak için salkim haline girdigini ve az miktarda bal tükettigini söyleyen Bünyamin Yigit, “Su anda aricilarimizin yapacagi çok bir sey yok. Yine de eger mevsiminde hava sartlarindan dolayi besin takviyesi yapmalari gerektigi halde yapamayanlara önerimiz, ari keki vermeleri. Ari kekini kovanlarin üzerine birakirlarsa iyi olur. Bazilari bu kekin faydali mi zararli mi oldugunu tartisiyor. Kek her zaman için faydalidir, Kek arilarimizin sigortasidir, konuldugu yer önemlidir. Aricilar bunu bilir. Eger direkt çitalarin üzerine koyarsaniz ari kekleri hemen tüketir. Kovanin örtü bezinin üzerine konulursa, Ari ihtiyaç varsa onu alir, yoksa çikip almaz” diye belirtti.



“Hirsizliga karsi çesitli önlemler alinmasi gerekiyor”

Aricilarin yaz aylarinda oldugu gibi bu dönemlerde sik sik ariliklarina gitmedigini kaydeden Baskan Yigit, çesitli hirsizlik olaylariyla karsilastiklarini dile getirdi. Geçtigimiz günlerde Ihlas Haber Ajansi tarafindan kamuoyuna tasinan ari hirsizligi olayinin üzerine kendilerine baska ihbarlarin da geldigine dikkat çeken Yigit, söyle konustu:

“Hirsizlik olaylari oluyor. Daha önceden birligimize kayitli Sevda Zehra hanimin arilarinin çalindigi haberini duyan ve birligimize üye olmayan kisiler de bize ulasti. Onlarin da kovanlarini bosaltmislar. Hirsizliga karsi önlem alinmasi ve ariliklarin kontrol edilmesi gerektigi hakkinda üyelerimize uyari mesaji attik. Bazi arkadaslarimiz kendi çapinda önlemler almaya çalisiyorlar. Ariliklara fotokapan takilmasinin gerekliligi de ortaya çikmistir. Hava sartlarindan dolayi, hele ki kar yagan yerlerde aricilar sik sik kontrole gidemediginden bu da kötü niyetli insanlarin isine geliyor. Onlar da kovanlari basibos gördüklerinde hirsizlik yapabiliyorlar.”

“Erikler çiçek açana kadar aricilarimiz evlerinde bahar hazirligi yapmali”

Son olarak ariciligin Eskisehir’in yer aldigi bölgede erik agaçlari çiçek açana kadar bir duraklama döneminde oldugunu söyleyen Yigit, “Aricilar dogaya göre hareket eder. Eski usuldür. Bizim bölgemizde badem olmadigi için erik agaçlari çiçek açtiginda ari yeniden canlanmaya baslar. Yani erikler çiçekler açana kadar aricilarimizin evlerinde kovan temizligi, çerçeve terleme, petek baglamak gibi bahar hazirligi yapmalari gerekiyor. Çiçek açtigi zaman ari hizlica gelismeye baslayacak, bu islemleri geciktirirse arici, ariya yetismekte zorlanir” dedi.

Kaynak: İHA