AKIB, 1,25 Milyar Dolarlik Yas Meyve Sebze Ihraç Etti
Akdeniz Ihracatçi Birlikleri (AKIB) Koordinatör Baskani ve Akdeniz Yas Meyve Sebze Ihracatçilari Birligi Yönetim Kurulu Baskani Nejdat Sin, 2021 yilinda Türkiye’nin 3,08 milyar dolarlik yas meyve sebze ihracatinin yüzde 41’ini gerçeklestirdiklerini açikladi. Baskan Sin, AKIB olarak gerçeklestirdikleri 1,25 milyar dolarlik bu ihracat ile sektörün liderligini açik ara sürdürdüklerini kaydetti.

"Yeni dünya düzeninde tarladan sofraya izlenebilirlik öne çikiyor"
Dünya genelinde son iki yildir insanligin en önemli sorunu haline gelen Covid-19 pandemisinin tüm ülkeler için gida üretimini daha stratejik hale getirdigini, tarim ve gida sektöründe elde edilen ürünlerin saglikli, güvenilir, izlenebilir, verimli ve sürdürülebilir kilinmasinin temel hedef oldugunu belirten Baskan Sin, “Salgin sonrasinda kurgulanan yeni dünya düzeninde küresel arenada rekabet üstünlügü elde etmenin yolu güvenli, kaliteli, sürdürülebilir, çevre dostu ve yenilikçi ürünlerden geçiyor. Yakin gelecekteki satin almalarda tarladan sofraya gelinceye kadar yetistirilen meyve ve sebzenin, diger tarimsal ürünlerin izlenebilirliginin ve tüm sürecin seffaf bir sekilde ortaya konulmasi zorunlu hale gelecek. Ortaya çikan bu konjonktürde üretim kanadinda atilacak dönüsüm adimlariyla birlikte lojistik altyapisinin da es zamanli güçlendirilmesi gerektigini düsünüyoruz. Bu kapsamda bitki zararlilariyla mücadelede zirai ilaç kullanimini büyük ölçüde azaltacak metotlari, eylem planlarini ve bilinçlendirme faaliyetlerini etkin bir sekilde yürütmemiz gerekiyor. Ayrica navlun maliyetlerinin katlanarak arttigi süreçte, Avrupa basta olmak üzere hedef pazarlarimizdan Çin, Türki Cumhuriyetler ve Güney Asya pazarlarina daha uygun maliyetlerle ve hizli sekilde yas meyve sebze ihraç etmek için demir yolunu daha etkin kullanabilmeliyiz. Bunun için de iklimlendirilmis terminallerin bir an önce kurulmasi gerekmektedir.” diye konustu.
"En çok ihraç ettigimiz ürün mandarin, en fazla ihracat yaptigimiz ülke Rusya"
2021 yilindaki Türkiye geneli sektör ihracatini ürün gruplarina göre degerlendiren Baskan Sin, “Geçen yil en çok ihraç ettigimiz ürünler, mandarin, domates ve limon oldu. Mandarinde yüzde 4 artisla 453,6 milyon dolarlik, domateste yüzde 16 artisla 363,2 milyon dolarlik, limonda yüzde 7 artisla 293,3 milyon dolarlik ihracat degerlerine ulastik. Bu dönemde ihracat hacminde en fazla artislari patates, çilek, elma, kestane ve kabakta elde ettik” dedi.
Türk yas meyve sebze sektörünün ihraç pazarlarinin yüzde 48’ini Bagimsiz Devletler Toplulugu, yüzde 31’ini Avrupa Birligi ve yüzde 12’sini Orta Dogu ülkelerinin olusturdugunu kaydeden Baskan Sin, sunlari söyledi:
“2021 yilinda en fazla yas meyve sebze ihraç ettigimiz ülke yüzde 7 artis ve 1,01 milyar dolar deger ile Rusya Federasyonu oldu. Sektör ihracatimizin yüzde 33’sini olusturan Rusya’nin ardindan yüzde 15 artis ve 287,8 milyon dolar deger ile Almanya ikinci, yüzde 14 artis ve 234,7 milyon dolar deger ile Irak üçüncü sirada yer aldi. Söz konusu yilda ihracat performansinda en yüksek artislari Hindistan, Libya, Suriye, Beyaz Rusya pazarlarinda yakaladik.”
