Isyeri Meslek Yüksekokulu Oluyor Projesi Ile Sanayideki Istihdam Artacak

Pamukkale Üniversitesi ile DESIAD arasinda, meslek yüksekokullarinin mesleki egitimlerinde, sanayinin rolünü arttirici is birligine yönelik “Isyeri Meslek Yüksekokulu Oluyor Projesi” gelistirme toplantisi, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’in baskanliginda gerçeklestirildi. Proje ile meslek yüksekokullarindan mezun olacak ögrencilerin sanayideki istihdaminin arttirmasi hedefleniyor.

Isyeri Meslek Yüksekokulu Oluyor Projesi Ile Sanayideki Istihdam Artacak


Üniversite ve sanayi is birligi alaninda önemli projeleri hayata geçiren, daha önce yine Denizli Sanayici ve Is Insanlari Dernegi (DESIAD) ile Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Mühendislik ve Teknoloji Fakültelerinde ögrenim gören ögrencilerin, staj imkâni konusunda protokol imzalayan PAÜ Yönetimi yapilan çalismalari bir adim ileriye tasiyor. Meslek yüksekokullarinda ögrenim gören ögrencilerin, alanlarinda edindikleri teorik bilgileri, sanayide uygulayarak “Ara Eleman Degil Aranan Eleman” olmalarina katki saglayacak proje ile artik DESIAD üyesi her firma birer yüksekokul olacak. Ögrenciler, teorik bilgilerini bu firmalarda uygulamalarla pekistirecek. Isyeri Meslek Yüksekokulu Oluyor Projesi’nin gelistirme toplantisi, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’in baskanliginda, PAÜ Rektörlügü Yönetim Kurulu Toplanti Salonu’nda gerçeklestirildi.

Üç dönem teorik ve bir dönem de pratik egitimin verildigi Honaz Meslek Yüksekokulu’nun (Honaz MYO) pilot meslek yüksekokulu seçildigi projenin toplantisina, DESIAD Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Senel, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Necip Atar, Honaz MYO Müdürü Prof. Dr. Hülya Kabakçi Karadeniz, Müdür Yardimcisi Ögr. Gör. Mustafa Onur Kaçaroglu, PAÜ Üniversite-Sanayi Is Birligi Uygulama ve Arastirma Merkez Müdürü Prof. Dr. M. Ensar Yesilyurt ile DESIAD yönetim kurulu üyeleri katildi.



“Ar-Ge, inovasyon ve patent gelistirmelerini bizler alt yas gruplarina çekmis olacagiz”

Toplantida konusan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, içinde buldugumuz bilisim ve dijital çaginda YÖK’ün yeni projesi ile uygulama agirlikli egitimlerin ön plana çiktigina deginirken, kalkinmanin arkasinda üretimin, üretim ise geri planinda Ar-Ge, inovasyon ve patentin bulundugunu söyledi.

Rektör Prof. Dr. Kutluhan; “Ögrenci, ögrenimini görürken, sanayiyi görsün. Sanayide görülen eksikliklere, bu aldigi egitimlerle birlestirip, inovasyon ile yeni çözüm önerileri getirsin. Böylelikle Ar-Ge, inovasyon ve patent gelistirmelerini bizler alt yas gruplarina çekmis olacagiz. Bu projenin Denizli’ye has bir proje olarak kalmayacak Türkiye’nin farkli sehirlerinde, farkli üniversitelerinde uygulanmasi noktasinda bir örnek teskil edecegine olan inancimiz sonsuz. Projenin meyveleri önümüzdeki birkaç yillik süreçte ancak alinabilecegini belirtmek isterim” seklinde konustu.



“3+1 egitim modeli ile mezun olan ögrencilerimizin yüzde 44’ü staj yaptiklari firmalardan is teklifi aldi”

Konusmalarin ardindan toplanti, Honaz MYO Müdürü Prof. Dr. Hülya Kabakçi Karadeniz’in Honaz MYO’ya iliskin sunumu ile devam etti. Sunumunda, Honaz MYO’dan mezun ögrencilerin ise girislerde 3+1 egitim modelinin etkisini veriler aktaran Prof. Dr. Karadeniz, ögrencilerin yaklasik yüzde 44’ünün staj yaptigi firmadan is teklifi aldigini söyledi.

Prof. Dr. Karadeniz, is yeri egitim modellerinin uygulandigi farkli ülkelerden örnekleri aktardi. AB’ye üye 28 ülkede yapilan bir çalismada, is basi egitim modelinin, klasik staj anlayisina göre isgücü piyasasina katilimda daha iyi sonuçlar verdiginin ortaya konulduguna dikkat çeken Prof. Dr. Hülya Kabakçi Karadeniz, yine bu konuda yapilan baska bir bilimsel çalismaya göre ise 3+1 egitim modeli ile mezun olanlarin, ortalama ücretlerinin, diger egitim modellerinden mezun olanlara kiyasla yüzde 23,9 daha fazla ücret aldiklarini dile getirdi.

“Bu proje, bölge için bir farkindalik olusturacaktir”

Toplantida konusma yapan DESIAD Yönetim Kurulu Baskani Ibrahim Senel, sanayinin ara eleman olarak nitelendirilen alanda ciddi bir istihdam açiginin olduguna dikkat çekerken mesleki unvanlarin, insanlar üzerindeki algisi konusunda da bir degisiklige gidilmesi gerektigini söyledi.

Baskan Senel; “Meslek yüksekokullarina olan talebin yükseltilmesinde bu algi degisiminin önemli rol oynayacagini belirtmek isterim. Bu proje, bölge için bir farkindalik olusturacaktir. Denizli’de böyle bir modele öncülük etmekten dolayi memnun olduk” dedi.



Isyeri Meslek Yüksekokulu Oluyor Projesi’nin gelistirme toplantisi, taraflarin ileriye yönelik yapilacak çalismalar konusunda görüs alisverisi ve önümüzdeki günlerde bir çalistay düzenlenmesi karari ile sona erdi.
Kaynak: İHA