TVHB'den Istanbul'da Yabanci Uyruklu Bir Sahsin Sokak Köpegini Araciyla Ezmesine Iliskin Açiklama

Türk Veteriner Hekimleri Birligi Merkez Konseyi(TVHB), Istanbul Basaksehir’de yabanci uyruklu bir sahsin sokak köpegini araciyla ezmesine iliskin, “Eyleminin karsiligi olan en agir cezanin verilmesini dilemekteyiz” açiklamasinda bulundu.

Türk Veteriner Hekimleri Birligi Merkez Konseyi Istanbul Basaksehir’de yabanci uyruklu bir sahsin sokak köpegini araciyla ezmesine iliskin yazili bir açiklama yapti. Kasitli olarak bir köpegin ölümüne sebebiyet vermesinin ardindan tutuksuz yargilanmak üzere serbest birakilmasinin üzüntüye ve endiseye sevk edildigi belirtilen açiklamada,

“Her seyden önce hayvanlar potansiyel tehlike degil, ekosistemin koruyucularidir. Hayvana kötü muamelede bulunmak ve yasam hakkini elinden almak daha önce Kabahatler Kanunu kapsaminda kabahat olarak degerlendirilmekte ve idari para cezasi tatbik edilmekte, böylece hayvanlara yönelik suçlar genellikle cezasiz kalmaktaydi. Türk Veteriner Hekimleri Birligi’nin de katkilariyla hayvanlara uygulanan bu tür siddet suçlarin karsiligi Kabahatler Kanununca idari yaptirim kapsamindan çikartilarak Hayvanlari Koruma Kanunu kapsaminda hapis cezasina baglanmistir.5199 Sayili Hayvanlari Koruma Kanunu’nun 28/A maddesince, ayni kanunun 13 üncü maddesinin birinci fikrasinda belirtilen hususlar disinda bir ev hayvanini veya evcil hayvani kasten öldüren kisi 6 aydan 4 yila kadar hapis cezasi ile cezalandirilir hükmü getirilmistir” denildi.

“Eyleminin karsiligi olan en agir cezanin verilmesini dilemekteyiz”

Süpheliye eylemin karsiligi olan en agir cezanin verilmesini dilediklerini ifade edilen açiklamada, “Istanbul Basaksehir’de izlemeye dahi tahammül edemegimiz sekilde bir köpegi ezerek kasten ölümüne yol açan sahsin yakalanmasi memnuniyet olusturmussa da ifadesi alinip serbest birakilmasi vicdanlari rahatsiz etmistir. Sahsin Cumhuriyet Savciliginca yeniden gözaltina alindigi ögrenilmistir. Eyleminin karsiligi olan en agir cezanin verilmesini dilemekteyiz. Türk Veteriner Hekimleri Birligi olarak, insanligin vicdanina emanet olduguna inandigimiz canlara her türlü siddetin karsisinda olacagiz. Toplumda infiale neden olan bu tür eylemlerin adli makamlarimizca daha ciddi ele alinmasini bekliyoruz” ifadelerine yer verildi.

Kaynak: İHA