Ingiltere Parlamentosu'nda Çin Ajani Alarmi

Ingiltere iç istihbarat teskilati MI5, Ingiltere Parlamentosu’nda Çinli bir ajan oldugunu belirtti.

Ingiltere Parlamentosu'nda Çin Ajani Alarmi
Ingiltere’nin iç istihbarat teskilati MI5, Ingiltere parlamentosunda Çin hükümeti tarafindan görevlendirilen bir ajan oldugu konusunda uyarida bulundu. Güvenlik uyarisi yayinlayan MI5, Christine Ching Kui Lee adli Çinli bir avukatin "gizlice hareket ederek Ingiltere’deki siyasi müdahale faaliyetlerine karistigini" açikladi.

Güvenlik servisinden gelen uyariyla ajan oldugu iddia edilen Lee’nin, "Çin Komünist Partisi’nin (CKP) Birlesik Ön Cephe Çalisma Departmani (UFWD) adina bilerek siyasi müdahale faaliyetlerine katildigi" belirtildi. Uyarida, "Lee yabanci uyruklular adina siyasi olusumlara bagislari kolaylastirmak da dahil olmak üzere siyasi partilere, milletvekillerine, aday milletvekillerine ve Birlesik Krallik’ta siyasi görev arayan bireylere mali bagislarin kolaylastirilmasina ugrasiyor" denildi.

Uyari Meclis Baskanligindan milletvekillerine gönderilen bir e-posta ile paylasilirken yetkililer, Lee’yi "Hong Kong ve Çin’de yerlesik yabanci uyruklular adina hizmet vermek ve aday parlamenterlere mali bagislari kolaylastirmakla" suçladi.

Avam Kamarasi’nda MI5 tarafindan milletvekillerine gönderilen mektubu okuyan Avam Kamarasi Baskani Lindsay Hoyle, "Lee’nin Hong Kong ve Çin’de yerlesik yabanci uyruklular adina hizmet verdigi ve aday milletvekillerine mali bagislari kolaylastirdiginin altini çizmeliyim. Bu kolaylastirma, ödemelerin kökenini gizlemek için yapildi. Bu açikça kabul edilemez bir davranistir" dedi.

Baskan Hoyle, "Ayrica bu firsati, meslektaslarima, aldiklari herhangi bir bagisin izin verilen bir kaynaktan olup olmadigini tespit etmek için bagisin kaynagini dogrulama sorumluluklarini ve kaynagi Faiz Kaydina kaydetme yükümlülüklerini hatirlatmak isterim. Herkes Seçim Komisyonuna uygun sekilde rapor vermelidir" ifadelerini kullandi.

Lee, Isçi Partisine bagis yapmisti

MI5, Lee’nin Isçi Partisi Milletvekili Barry Gardiner için bagis yaptigini belirtti.

Lee’nin oglunun Gardinerin ofisinde çalistigi ancak MI5’in uyarisiyla beraber bugün istifa ettigi aktarildi. Birkaç yildir Lee hakkinda güvenlik servisleri ile baglanti kurdugunu söyleyen Gardiner, "Benim tarafimdan, onun ofisimle olan iliskisi ve fon saglamak için yaptigi bagislar tamamen rapor edildi. Bütün bagislar, üyelerin çikarlari kaydinda düzgün bir sekilde rapor edilirken kaynaklari da o sirada dogrulandi" dedi.

Milletvekili Gardiner, "Güvenlik servisleri, Christine Lee araciligiyla yönlendirilen uygunsuz finansmani kesin olarak tespit etmelerine ragmen, bunun ofisimin aldigi herhangi bir fonla ilgili bir baglantisi olmadigina dair güvence verebilirim” ifadelerini kullandi.

“Bu tehditleri azaltmak için her zaman orantili adimlar atilir”

Konuyla ilgili açiklama yapan Içisleri Bakani Priti Patel ise, "Çin Komünist Partisi adina bilerek siyasi müdahale faaliyetlerinde bulunan bir kisi" tarafindan milletvekillerinin hedef alinmasinin "endise verici” oldugunu ifade ederek, “Gerektiginde, dünya lideri istihbaratimiz ve güvenlik teskilatlarimiz sayesinde bu tehditleri azaltmak için her zaman orantili adimlar atilir” dedi.



Eski Basbakan Theresa May’den ödül almisti

Ajan oldugu iddia edilen Lee’nin ayrica eski Basbakan Theresa May’den "Points of Light" adli bir ödül aldigi, May’in kendisine yazdigi mektupta, "Birlesik Krallik’taki Çin ve Ingiliz topluluklari arasindaki etkilesimi, anlayisi ve isbirligini tesvik ettigi" için Lee’ye övgüde bulundugu belirtildi.
Kaynak: İHA