Endemi Ne Demek? Endemi ve Pandemi Arasındaki Fark Ne?

Koronavirüs salgınıyla mücadele tüm hızıyla devam ediyor. Birkaç açıklama, pandemi ve endeminin ne olduğu ve aralarındaki farkın araştırılmasına yol açtı. Peki Endemi Ne Demek? Endemi ve Pandemi Arasındaki Fark Ne?

Endemi Ne Demek? Endemi ve Pandemi Arasındaki Fark Ne?
Avrupa Birliği'nin ilaç düzenleyicisi Avrupa İlaç Ajansı'nın (EMA) aşı stratejisinden sorumlu yetkilisi Marco Cavaleri “Tünelin sonundaki ışığa ne zaman ulaşacağız?” sorusunu yanıtlarken “Bunu bilmiyoruz ama önemli olan ve gördüğümüz şey, virüsün daha endemik hale geldiği. Ancak şu anda endemi durumuna geldiğimizi söyleyemeyiz. Koronavirüs şu anda hala pandemik virüs gibi davranıyor. Bunu Omicron kaynaklı acil vakalar bize gösteriyor” dedi. Cavalari'nin koronavirüs için pandemiden endemiye dönebilme ihtimalini gündeme getirmesiyle birlikte endemi terimi araştırılmaya başladı. Peki Endemi Ne Demek? Endemi ve Pandemi Arasındaki Fark Ne?

Endemi Nedir?

Sağlık Bakanlığı'nın internet sitesinde yer alan bilgilere göre endemik; bir coğrafyada veya toplumda sürekli olarak ortaya çıkan bulaşıcı bir etken veya hastalıktır. Bölgede veya toplulukta hastalığın alışılmış yaygınlığı genellikle endemik olduğu anlamına gelir. Bakanlık ayrıca şu örneklere de yer verdi: Tüberküloz (TB), ülkemizde yaygın olarak görülen hastalıklardan biridir. Peki endemik hastalık nedir? Endemik terimi, bir ülke veya bölgeye ait yerli, nadir ve çok nadir türler olarak tanımlanır. Endemik kelimesi etimolojik olarak 'yerli' anlamında kullanılan Latince endemos (yerli) kelimesinden türetilmiştir.

Endemi Ne Demek? Endemi ve Pandemi Arasındaki Fark Ne?

Pandemi Nedir?

Peki pandemi nedir? Pandemi ise endemiden farklı olarak bir kıta hatta tüm dünya yüzeyi gibi çok geniş bir alanda yayılan ve etkisini gösteren salgın hastalıklara verilen genel addır. Pandemi, bir hastalığın, enfeksiyon etmeninin veya sağlıkla ilgili bir sorunun çeşitli ülkelerde veya bir kıtada yayılması, hatta tüm dünya gibi çok geniş bir alanda yayılım göstermesi anlamına gelir. Nüfusun önemli bir bölümünü etkilemektedir.

Endemi ve Pandemi Arasındaki Fark Nedir?

DSÖ, bir hastalığın yayılma hızına dayalı olarak pandemileri, salgınları ve endemileri tanımlar. Bu nedenle, bir salgın ile bir pandemi arasındaki fark, hastalığın şiddetinde değil, yayılma derecesindedir.

Bir pandemi, bölgesel salgınların aksine uluslararası sınırları aşar. Bu geniş coğrafi erişim, pandemilerin büyük ölçekli sosyal bozulmalara, ekonomik kayıplara ve genel zorluklara yol açmasına neden olan unsurdur.