Bilecik Ziraat Odasi Baskani Sevinen Açiklamasi 'Tarima Pozitif Ayrimcilik Yapilmalidir'

Bilecik Ziraat Odasi Baskani Ahmet Sevinen, "Tarim sektörünün stratejik önemi göz önüne alinarak, tarima pozitif ayrimcilik yapilmalidir" dedi.

Bilecik Ziraat Odasi Baskani Sevinen Açiklamasi 'Tarima Pozitif Ayrimcilik Yapilmalidir'
Ahmet Sevinen, yaptigi yazili açiklamada, 2021 yilinin Türkiye’de neredeyse tüm sektörler için oldukça zor geçen bir yil oldugunu ve tarim sektörünün de bu zorluk ve olumsuzluklardan etkilendigini kaydetti.

Tarima pozitif ayrimcilik yapilmasini isteyen Sevinen, "Elektrikte uygulanmakta olan yüzde 18 KDV orani, artan maliyetler karsisinda ezilen çiftçilerimiz için yüzde 1’e indirilmelidir. Elektrik mutlaka desteklenmeli, tarifede yüzde 50’ye varan ciddi bir indirim yapilmalidir. Önümüzdeki sulama sezonunda geçmis yillardaki sorunlari yasamamak için acil bir çalistay olusturulup elektrik dagitim planlamasi ve üretim modeli hazirlanmalidir" ifadelerini kullandi. Diger önemli bir girdinin ise mazot oldugunu kaydeden Sevinen, "Tarimin bu en önemli girdisi, 2022 yilinin daha en basinda 11 lira 56 kurustan 13 lira 83 kurusa çikti ve 1 litre mazot 1 dolari geçti. Girdi maliyetlerinden kaynakli olarak zor günler yasayan ülkemizdeki ve bölgemizdeki çiftçilerimiz, gübre zamlari ile birlikte daha büyük sorunlarla karsi karsiya kalmistir" dedi.



"Fiyatlarin adil bir kâr düzeyine getirilmesi saglanmalidir"

Gübre fiyatlarinin yarisinin devlet tarafindan destek olarak verilmesini talep eden Sevinen, "Gübre piyasasinin istikrarsizligindan yaralanarak haksiz kazanç elde eden bazi firmalarin ve dagiticilarin Ticaret Bakanliginca denetlenerek piyasa fiyatlarinin düzenlenmesi açisindan gübre fiyatlarini maliyet ve onun üzerine adil bir kâr düzeyine getirmeleri saglanmalidir. Bu baglamda gübre üreten ve ithal eden tüm sektörün dünya gübre fiyatlarinin yüksekligi karsisinda üreticilerin gübreye taleplerini haksiz kazanca dönüstürme çabasina girmemeleri gerekiyor" dedi.

Sevinen, tarimsal üretimi arttirmak, maliyeti düsürmek ve çiftçiyi ayakta tutmak için tarimsal desteklerin arttirilmasi gerektigini savunarak, çiftçinin en büyük girdi maliyetleri olan gübre, mazot, elektrik, yem ve ilaç maliyetlerinin makul seviyeye düsürülmesi gerektigini anlatti.
Kaynak: İHA