Ögretmenlik Meslek Kanun Teklifi Milli Egitim Komisyonu'nda Kabul Edildi

Ögretmenlik Meslek kanun Teklifi Milli Egitim Komisyonu’nda kabul edildi.

AK Parti Konya milletvekili Orhan Erdem ve 57 AK Parti milletvekilinin imzasiyla verilen Ögretmenlik Meslek Kanun Teklifi TBMM Milli Egitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu’nda kabul edildi.

Kabul edilen teklife göre, ögretmenlik meslegi aday ögretmenlik döneminden sonra ögretmen, uzman ögretmen ve basögretmen olmak üzere üç kariyer basamagina ayriliyor.

Ögretmenlerde aranacak nitelikler Milli Egitim Bakanligi tarafindan belirlenecek.

Aday ögretmenlige atanabilmek için Devlet Memurlari Kanunu 48. Maddesinde sayilan sartlara ek olarak, Güvenlik Sorusturmasi ve Arsiv Arastirmasi Kanunu’na göre güvenlik sorusturmasi ve/veya arsiv arastirmasi yapilmis olma ve Milli Egitim Bakanligi ve/veya ÖSYM tarafindan yapilacak sinavlarda basarili olma sarti araniyor.

Adaylik süresi bir yildan az iki yildan çok olamayacak. Aday ögretmenler egitim ve uygulamadan olusan Aday Ögretmen Yetistirme Programi’na tabi tutulacak. Süreç sonunda Adaylik degerlendirme Komisyonu tarafindan yapilacak degerlendirme sonucunda basarili olanlar ögretmenlige atanacak.

Aday ögretmenlik dahil ögretmenlikte en az on yil hizmeti bulunanlardan, mesleki gelisime yönelik 180 saatten az olmamak üzere Uzman Ögretmenlik Programini tamamlayanlar, uzman ögretmenlik için öngörülen asgari çalismalari tamamlamis olanlar, kademe ilerlemesi durdurma cezasi olmayanlar yazili sinava basvurabilirler ve yazili sinavda 70 ve üzeri puan alanlar basarili sayilacaklar.

Uzman ögretmenlikte en az on yil hizmeti bulunanlar, kademe ilerlemesi durdurma cezasi bulunmayanlar ve mesleki gelisime yönelik 240 saatten az olmamak üzere düzenlenen Basögretmenlik egitim Programi’ni tamamlayan ögretmenler yazili sinava basvuruda bulunabilecekler ve yazili sinavda 70 ve üzerinde puan alanlar basarili sayilacak.

Uzman ögretmen ve basögretmen unvanlarina ek maas getirilmesi planlaniyor.

15 Ocak 2023 tarihinden baslamak üzere birinci derece ögretmene 3600 ek gösterge getirilmesi planlaniyor.
Kaynak: İHA