Johnson, Bir Kez Daha Covid-19 Kisitlamalarini Ihlal Etmekle Suçlaniyor

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, basina sizan raporlarin ardindan korona virüs kisitlamalari sirasinda düzenlenen bir partiye katilarak kurallari ihlal etmekle suçlandi.

Johnson, Bir Kez Daha Covid-19 Kisitlamalarini Ihlal Etmekle Suçlaniyor
Ingiltere’de Covid-19 nedeniyle uygulanan ilk karantina sirasinda Basbakanlik Ofisi çalisanlarinin kisitlamalari ihlal ederek parti düzenledigine dair tartismalara bir yenisi daha eklendi. Iddialara göre 20 Mayis 2020’de Downing Street’teki Basbakanlik Ofisinin bahçesinde yaklasik 40 kisinin bulundugu bir etkinligin düzenlendigi, etkinlige Basbakan Boris Johnson ve esi Carrie Johnson da katildi.

Pazartesi günü Ingiliz televizyon agi ITV News, Johnson’in yardimcilarindan biri olan Martin Reynolds’in Downing Street çalisanlarini "sosyal mesafeli içecekler ile güzel havanin tadini çikarmaya" davet eden bir e-posta gönderdigini ortaya çikardi. Bahsi geçen etkinlige Johnson’in danismanlari da dahil olmak üzere 100’den fazla çalisanin davet edildigi, yaklasik 40 kisinin Downing Street’ta toplandigi ögrenildi.

Tepkiler gecikmedi

Johnson da dahil olmak üzere iktidar partisinin bakan ve çalisanlarinin korona virüs kisitlamalarini hiçe sayarak parti düzenledigine dair e-postalarin basina sizdirilmasinin ardindan büyüyen tartismalarda muhalefetteki Isçi Partisi iktidari suçladi. Isçi Partisi Lideri Sir Keir Starmer, Johnson’dan parti hakkinda "yalan söylemeyi birakmasini" istedi. Johnson’i "kurallara uyumama ve dikkat dagitmakla" suçlayan Starmer, "Downing Caddesi’ndeki partiler hakkinda bilgi sahibi olmakla kalmadiniz, onlara katildiniz. Ingiliz halkina yalan söylemeyi birakin" dedi.

Bugün Avam Kamarasi’nda tartisilan konu hakkinda açiklama yapan Isçi Partisi Genel Baskan Yardimcisi Angela Rayner da Johnson’in Avam Kamarasina gelmeyerek iddialar hakkinda hesap vermemesini elestirdi.

Rayner, "Johnson’in Avam Kamarasi’ndaki yoklugu çok sey söylüyor. Halk zaten kendi sonuçlarini çikardi. Johnson kaçabilir ama saklanamaz" ifadelerini kullandi. Isçi Partisi Milletvekili Afzal Khan ise, "Partiler hakkinda soru soruldugunda Basbakan gülümsemekten baska bir sey yapmadi. Bugün burada olmaliydi" dedi.



"Görevi kötüye kullanma konusunda disiplin cezasi uygulanacaktir"

Avam Kamarasi’nda Johnson’in yerine açiklama yapan Michael Ellis, Johnson’in konuyu "çok ciddiye aldigini" belirtti.

Ellis, 15 Mayis ve 20 Mayis 2020’deki etkinlikleri içeren bir sorusturma yürütüldügünü belirterek, "Sorusturma gerçekleri ortaya çikaracak ve görevi kötüye kullanma tespit edilirse gerekli disiplin cezasi uygulanacaktir" diyerek Johnson hakkinda daha fazla yorum yapmasinin uygun olmayacagini vurguladi.

Polis, parti raporunu dogruladi

Londra Polis Teskilati, Downing Caddesi’ndeki parti raporlarinin ardindan "Kabine Ofisi ile temas halinde olduklarini" dogruladi. Scotland Yard’dan bir sözcü, "Metropolitan Polis Teskilati, 20 Mayis 2020’de Downing Caddesi’ndeki Saglik Koruma Yönetmeliginin ihlal edildigi iddiasiyla ilgili yaygin raporlardan haberdardir ve Kabine Ofisi ile temas halindedir" ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA