İlk kez kullanıldı! Saç teli kalınlığında... Sırrı burada saklı!

Otomotiv sektörü elektrikli araçlar çağına giriş yapmaya başlamışken, sektörün devleri yeni dönemde tasarladığı araçlarda kullandığı teknolojileri art arda tanıtmaya başladı. CES 2022 Fuarı'nda görücüye çıkan ve renk değiştirme özelliğiyle dikkatleri üzerine çeken BMW'nin 'iX M60 Flow' modeli de bunlar arasında.

İlk kez kullanıldı! Saç teli kalınlığında... Sırrı burada saklı!
Elektrikli araçların kullanımı giderek artıyor. Kullanıcıların talepleri doğrultusunda üreticiler de yeni tasarımlar ortaya koymaya devam ediyor. Bu alanda BMW'nin tanıttığı iX M60 Flow modeli büyük ilgi topladı. ABD'nin Las Vegas şehrinde düzenlenen ve dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı olan CES 2022'de tanıtılan araç, adeta bir bukalemun gibi renk değiştirme özelliğiyle fuara damga vurdu.

İX M60 Flow, renk değiştirme özelliğinin yanı sıra otomobil endüstrisinde ilk kez kullanılan teknolojiler de barındırıyor. Milliyet Gazetesi Dış Haberler Müdürü ve Otomotiv Editörü Levent Köprülü, iklim krizi başta olmak üzere çeşitli etkilerden dolayı önümüzdeki süreçte otomotiv endüstrisinde önemli değişiklikler yaşanacağının altını çizdi ve ekledi: 'Otomotiv endüstrisi, tamamen farklı bir yere veriliyor, çok büyük bir değişim yaşıyor. Bu yeni problemler yaratırkeni ortaya çıkan yeni problemler de yeni çözümlerle sonlanıyor.'

İLK KEZ BİR OTOMOBİLDE KULLANILIYOR

CES 2022 Fuarı, Kovid-19 salgını gölgesinde gerçekleştirildi. Bu yıl Omicron varyantı sebebiyle 50'ye yakın marka, fuara fiziksel olarak katılamadı. BMW markası da fuara dijital olarak katılan şirketler arasında. Fuar her ne kadar salgın öncesi döneme oranla biraz daha sönük geçse de markaların tanıtımları büyük ilgi uyandırdı.

Fuarda tanıtımı yapılan ürünler arasında en dikkat çekenlerden birisi de BMW'nin tanıttığı iX M60 Flow modeli. Otomobil dünyasına yönelik birçok ilki içinde barındıran iX 60 Flow, özellikle renk değiştirmesi özelliğiyle adından söz ettiriyor.

iX 60 Flow modelinde elde edilen tecrübelerin farklı BMW modellerinde de kullanılacağını belirten Levent Köprülü, “Renk değiştirme teknolojisi iX Flow'un yanı sıra sürüş moduna göre araca farklı sesler veren 'IconicSounds Electric' ile yepyeni bir multimedya eğlence sistemi olan 'Theatre Screen' teknolojileri, markanın ses getiren donanımları arasında. Ayrıca iX M60 ve bu otomobilde ilk defa kullanılan 'Digital Art Mode' sürüş modu da tanıtılmış. Bu yönüyle birçok yenilik barındıran bir araç' ifadelerini kullandı.

ÜRETTİĞİ EN GÜÇLÜ ELEKTRİKLİ MODEL

BMW markasının bugüne kadar üretmiş olduğu en güçlü elektrikli model olan İX 60 Flow, yaklaşık 570 kilometre menzile sahip olacak. 0'dan 100 km hıza 3.8 saniyede çıkan aracın renk değiştirme özelliği sayesinde enerji tasarrufu sağlaması hedefleniyor. Ayrıca BMW markası araca özgü bir ses geliştirme çalışmalarını da sürdürüyor. Elektrikli otomobillerle birlikte motor sesi de artık tarihe karışmanın eşiğinde. Marka üreteceği elektrikli otomobillerin seslerini geliştirmesi için birçok filmde adından söz ettiren ünlü besteci Hans Zimmer ile anlaştı.

'SAÇ TELİ KALINLIĞINA EŞDEĞER MİLYONLARCA MİKRO KAPSÜL VAR'

iX M60 Flow modelindeki renk değiştirme teknolojisinin yeni olmadığını belirten Levent Köprülü, bunun bir otomobil üzerinde ilk kez uygulandığını vurguladı. Köprülü, “iX Flow'da bulunan renk değiştirme teknolojisi, aslında bu teknolojiyi geliştiren ve bugüne kadar dijital kitap okuyucudan telefonlara pek çok alanda kullanılmasını sağlayan E-Ink'in BMW ile yaptığı iş birliği sonucu ortaya çıkmış.

Yani aslında yıllardır var olan bir teknolojinin otomobildeki ilk uygulaması. Bu teknoloji, aracın dış yüzeyinde yer alan ve insan saç telinin kalınlığına eşdeğer çapta milyonlarca mikro kapsülden meydana gelen bir bütün. Açıklandığına göre seçilen renge bağlı olarak E-Ink teknolojisi, elektrik alanı oluşturarak renk pigmentlerinin beyaz veya siyah mikro kapsüllerin toplanmasıyla çalışıyor. Bunun, hava sıcaklığına bağlı olarak aracın iç mekanının daha az enerjiyle ısıtılıp soğutulmasına olanak sağlayacağı belirtiliyor. Renk değiştirilmediği takdirde enerji harcamadığı belirtiliyor' şeklinde konuştu.

'TAMİRAT PROBLEMİ VE YÜKSEK MALİYETİ DÜŞÜNMEDEN EDEMİYORUM'

Bu teknolojinin henüz kullanıcılara yaratacağı maliyet ise tam olarak hesaplanabilmiş değil. Levent Köprülü, “Araç yüzeyi hassas materyallerle kaplandığından, bir kaza sonrası tamirat problemi ve yüksek maliyet yaratabilir mi diye düşünmeden edemiyorum” dedi. Ayrıca kimi çevrelere göre iX 60 Flow renk değiştirme özelliği nedeniyle bazı durumlarda polislerin canını sıkabilir! BMW Mühendisi ve iX 60 Flow projesinin önemli isimlerinden birisi olan Stella Clarke konu ile ilgili yaptığı açıklamada, Alman resmi makamlarıyla görüşmelerin sürdüğünü ve ilk geri dönüşlerin olumlu olduğunu söyledi. Clarke, “Bu teknoloji ile birlikte otomobil gövdelerine hayat veriyoruz' şeklinde konuştu.

YENİLİKLER ARTARAK DEVAM EDECEK

Otomobil üreticileri yeni tasarımlarla ürünlerini geliştirmeye devam ediyor. Levent Köprülü, BMW gibi çok sayıda şirketin bu konuda çalışmalar yürüttüğünü belirtti. Köprülü, “Yeni teknolojilerde ana eksen elektrikli araçlar, tek şarjla daha uzun süre yol alabilme, araç içi eğlence sistemleri, çekici tasarımlar ve otonom araçlardan oluşuyor. İlerleme bu eksende devam edecek' detayını paylaştı.

Levent Köprülü, otomotiv endüstrisinin önemli değişikliklerin eşiğinde olduğunu belirtti. 'İklim değişikliği krizi ve buna karşı alınan tedbirler nedeniyle elektrikli araçlara geçiş hızlanmaya başladı' diyen Köprülü'ye göre bu da elektrikli araçların menzil sorunlarına çözüm bulunması ve bu tip otomobillerin tüketicilere sevdirilmesi gibi problemleri beraberinde getiriyor.

Köprülü, 'Otomotiv üreticilerinin sürekli yeni teknolojiler üzerinde çalışmasının ve yeni teknolojiler tanıtmasının bana göre en önemli nedenleri bunlar. Ayrıca pandemi nedeniyle baş gösteren 'bireysel mobiliteye kayış', Z kuşağının araç sahipliğine sıcak bakmaması gibi konular da üreticilere farklı çözümlere zorluyor. Tıpkı 'araç paylaşımı' sistemi, özellikle bu sistemde kullanılmak üzere 'otonom' ve birbiriyle iletişim kurabilen araçlar geliştirilmesi gibi... Bu daha da artarak devam edecek' diyerek sözlerini noktaladı.