Döviz Hesaplarinin TL Mevduata Dönüsüm Esaslarinda Degisikligi Hakkinda Teblig Resmi Gazete'de

Merkez Bankasi tarafindan Döviz hesaplarinin Türk Lirasi mevduata dönüsüm esaslarinda degisiklik yapilmasina iliskin Teblig Resmi Gazete’de yayimlandi. Buna göre Sirket ve kurumlar da artik döviz hesabini TL mevduata dönüstürebilecek. Tüzel kisiler 6 ay veya 1 yil vadeli TL mevduat hesabi açabilecek.

Türk Lirasi Mevduat ve Katilma Hesaplarina dönüsümün desteklenmesi hakkinda Teblig’de degisiklik yapilmasina dair Teblig Resmi Gazete’de yayimlandi. Buna göre, Tebligin amacinin yurt içi yerlesik gerçek ve tüzel kisilerin döviz tevdiat hesaplarinin ve döviz cinsinden katilim fonlarinin Türk lirasi vadeli mevduat ve katilma hesaplarina dönüsmesi halinde mevduat ve katilim fonu sahiplerine saglanacak destege iliskin usul ve esaslari düzenlemek oldugu belirtildi.

Ayni Tebligin 3’üncü maddesinin birinci fikrasina bent eklendi. Buna göre Bankalar ve Merkez Bankasi’nin belirledigi mali kuruluslar ise uygulamadan yararlanamayacak. Tüzel kisiler 6 ay veya 1 yil vadeli mevduat hesabi açabilecek. Dolar, Euro ve sterlin cinsindeki döviz hesaplari ile katilim hesaplari Türk Lirasi’na dönüstürülebilecek. Banka tarafindan yurt içi yerlesik gerçek kisiler için 3 ay, 6 ay veya 1 yil vadeli ve yurt içi yerlesik tüzel kisiler için 6 ay veya 1 yil vadeli Türk lirasi mevduat veya katilma hesabi açilacagi belirtildi. Bu Teblig yayimi tarihinde yürürlüge girecek. Bu Teblig hükümlerini Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasi Baskani yürütecek.
Kaynak: İHA