Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Kendimiz Olarak Kalmak Ve Kendimiz Olarak Daha Üste Çikmak Mecburiyetindeyiz'

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, “Çocuklarimiza, gençlerimize ve tüm topluma, bizim disimizda üretilip dayatilani degil, kendi kültür ve medeniyet degerlerimizle biçimlendirdigimiz daha iyilerini sunmakla mükellefiz” dedi.

Cumhurbaskani Erdogan Açiklamasi 'Kendimiz Olarak Kalmak Ve Kendimiz Olarak Daha Üste Çikmak Mecburiyetindeyiz'
Bestepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Yasayan Insan Hazineleri Gelecege Aktarilan Mirasin Temsilcileri Ödül Töreni’ne katilan Cumhurbaskani Erdogan, ödülleri almaya hak kazanan isimleri tebrik etti.

“Nice sanatkarimiz kültür ve sanat dünyamizi zenginlestiriyor”

“Dünyada geleneksel sanatlarin unutulmaya yüz tuttugu bir çagda yasayan insan hazineleri listemizin her geçen yil daha da büyümesi, milletçe bu ulvi gayeye sarilmayi sürdürdügümüzü gösteriyor” açiklamasinda bulunan Cumhurbaskani Erdogan, “Bugün de ülkemizin dört bir yanindaki ustalarimiz, sanatçilarimiz, hat, ebru, kalem isi, minyatür, çini, oyma, kakma, tas isleme, ahsap isleme, deri isleme gibi sahalarda paha biçilmez eserler çikartiyor. Bugün de keçe, kispet, yazma, kaval, baglama, nazar boncugu üreten ustalara sahibiz. Meddahlik, asiklik, zakirlik gelenegimizi sürdürüyoruz. Yamaklik, çiraklik, kalfalik, ustalik ve üstatlik basamaklarindan geçen nice sanatkarimiz kültür ve sanat dünyamizi zenginlestiriyor. Türkiye’nin her köyünde, her kasabasinda, her ilçesinde, her sehrinde yasayan insan hazinesi sifatini hak eden çok kiymetli insanlarimiz var. Kendi alanlarinda hayatlarini vakfederek elde ettikleri beceri ile, ortaya koyduklari ürünlerle ülkemize ve dünyaya essiz degerler kazandiran, yüreklerinde koca bir aski, ellerinde emsalsiz bir mahareti simsiki tutan bu sanatkarlarimizi taktir etmek için kelimeler kifayetsiz kaliyor. Yasayan insan hazineleri listemize sürekli yeni ilaveler yapan, ender bilgi ve beceri gerektiren birçok meslegin ihyasina vesile olacak Somut Olmayan Kültürel Mirasimizin nesilden nesle aktarilmasini saglayacaktir. Devlet olarak bu konuda üzerimize düsen sorumlulugu yerine getirmenin gayreti içindeyiz” diye konustu.



“Kendimiz olarak kalmak ve kendimiz olarak daha üste çikmak mecburiyetindeyiz”

Türkiye’yi bir yandan günün temel alt yapi ihtiyaçlarini karsilayacak yatirimlarla donatirken, diger yandan tarihe, kültüre, medeniyete sahip çikacak çalismalar gerçeklestirdiklerini belirten Cumhurbaskani Erdogan, “Tarihimizden ilhamini aldigimiz yeni bir mimari anlayisini yayginlastirmaktan ecdat mirasi nice degerimizi ihya etmeye kadar pek çok çalismayi hayata geçirdik. Demokrasi ve kalkinma hamlemizi önemli ölçüde neticeye ulastirmanin verdigi güvenle artik egitimin ve kültürün merkezinde oldugu kadariyla medeniyetimizin ihyasi gayretlerine çok daha fazla odaklanabilecegimiz bir döneme giriyoruz. Her ne kadar küresel saglik ve finans krizi sebebiyle insanlarin gündeminde ekonomi ilk sirada gibi görünüyorsa da asil mücadelenin gelecegin hangi kodlarla insa edilecegi konusunda yasandigini biliyoruz. Bu çerçevede artik hayatimizin disinda kalmasi kolay kolay mümkün olmayan, dönüsen dijital dünya araçlari, siyasetin ve ekonominin üzerinde bir güç olarak karsimiza çikmaktadir. Internetin, sosyal medyanin, yapay zekanin gerçek hayatin ötesinde paralel bir dünya olusturma yolunda ilerleyen dijital kurgularin etrafimizi kusattigi bir dönemde kendimiz olarak kalmak ve kendimiz olarak daha üste çikmak mecburiyetindeyiz. Bunun yolu da maziden atiye kurdugumuz köprüyü hem asliyla hem de teknolojinin verdigi imkanlarla, sinirlari giderek degistiren yorumlariyla güçlü tutmaktan geçiyor. Çocuklarimiza, gençlerimize ve tüm topluma, bizim disimizda üretilip dayatilani degil, kendi kültür ve medeniyet degerlerimizle biçimlendirdigimiz daha iyilerini sunmakla mükellefiz. Üstelik bu hükümetinden bürokrasisine, siyasetçisinden is dünyasina herkesi kucaklayan ama herkesin daha üstünde biçimlenen bir ortak bilinci gerektiriyor. Her birimiz kendi alanimizda ortaya koydugumuz gayretle, yenilikçi fikirler ve ürünlerle, eserlerle, çiktilarla bu sürece katkida bulunacagiz ki, arzu ettigimiz iklimi olusturabilelim. Türkiye’nin bir süredir verdigi mücadele ülkesi ve milleti ile iste bu seviyeyi yakalama mücadelesidir. Son 2 asrini dis saldirilar yaninda kendi iç çekismesiyle, ayrismalariyla, hatta kavgalariyla geçiren bir milleti yeniden ‘bir olalim, iri olalim, diri olalim, kardes olalim, hep birlikte Türkiye olalim’ anlayisi etrafinda toplamayi basardigimiza inaniyorum. Bu sayede vesayeti yendik, terörün basini ezdik, darbe girisimlerini bosa çikardik, bölgemizdeki ve dünyadaki itibarimizi artirdik, ülkemizin dört bir yanini esi benzeri görülmemis yatirimlarla donattik. Bugün de her alanda sahip oldugumuz essiz insan hazinesinden aldigimiz destek ve sevkle büyük ve güçlü Türkiye’yi insa edecegiz. Dün basardik, bugün de basaracagiz. Çünkü biz Türkiye’yiz biz Türk milletiyiz. Marifet iltifata tabidir sözü marifetin iltifatla hakkinin teslim edilmesine isaret eder” seklinde konustu.



“UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine 21 unsur ile en çok kültürel deger kaydettiren ilk 5 ülke içinde yerimizi almis bulunuyoruz”

Insanligin binlerce yilda ürettigi ve kusaktan kusaga aktardigi geleneksel kültürlerin bugün büyük bir risk altinda oldugunu söyleyen Kültür ve Turizm Bakani Mehmet Nuri Ersoy, ”Bu risk karsisinda Kültür ve Turizm Bakanligi olarak ne denli büyük bir sorumluluga sahip oldugumuzu iyi biliyoruz. Yürüttügümüz çalismalar kapsaminda bu anlayisla hareket ediyor, kültürel mirasimizin korunmasi, yasatilmasi ve günümüze tasinmasi konusundaki hassasiyetimizi en üst seviyede muhafaza ediyoruz. Bu çerçevede UNESCO çatisi altinda imzalanan Somut Olmayan Kültürel Mirasin Korunmasi Sözlesmesi baglaminda hassasiyetle sürdürdügümüz çalismalara büyük önem veriyoruz. Yapilan çalismalar neticesinde ülkemiz somut olmayan kültürel miras alaninda örnek ülkelerden biri haline gelmistir. UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listelerine kaydettirdigimiz 21 unsur ile en çok kültürel deger kaydettiren ilk 5 ülke içinde yerimizi almis bulunuyoruz. Çok kisa bir süre önce 15 Aralik 2021 tarihinde Hüsn-i Hat’in UNESCO’ya kaydettirilerek insanligin ortak mirasi ilan edilmesi de bu kapsamda son derece önemli bir adim olmustur. Ayrica 2021 yili Mart ayinda UNESCO Insanligin Somut Olmayan Kültürel Mirasi Temsili Listesine çok uluslu olarak sunulan Çay Kültürü: Kimlik, Misafirperverlik ve Sosyal Etkilesim Sembolü, Ipek Böcekçiligi ve Dokuma Için Ipegin Geleneksel Üretimi, Nasreddin Hoca Fikralarini Anlatma Gelenegi ile Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesine ulusal olarak sunulan Ahlat Tas Isçiligi de 2022 yilinda UNESCO tarafindan degerlendirmeye alinacaktir” dedi.

Somut olmayan kültürel mirasin korunmasi, yasatilmasi ve gelecek kusaklara aktarilmasi için daha etkin ve verimli yaklasimlar ile stratejilerin gelistirilmesi amaciyla arsiv verilerinin güncellenmesi, kültürel miras envanterlerinin olusturulmasi ve koruma faaliyetlerinin yapilmasi gibi çalismalari da dikkatli bir sekilde sürdürdüklerinin altini çizen Bakan Ersoy, “Bu çalismalar çerçevesinde Sayin Cumhurbaskanimizin liderliginde kültürel zenginligimizi yasatmak için ömrünü vakfeden degerlerimizi, ‘Yasayan Insan Hazineleri’ olarak tanimlayarak örnek bir çalismayi da hayata geçirmis bulunmaktayiz. Bu kapsamda 2008 yilindan itibaren geçmisle bugün arasindaki kültürel bagin güçlenmesine katki saglayan birbirinden degerli isimler ‘Yasayan Insan Hazinesi’ olarak ilan edilmektedir. Bu yilda çok degerli isimlerden olusan kurul üyelerimiz tarafindan 21 kisi 1 grup olmak üzere 22 yeni Yasayan Insan Hazinesi de belirlenmistir. Böylelikle Toplamda 65 kisi 2 grup Yasayan Insan Hazinesi Türkiye Ulusal Envanterine kaydedilmis oldu” diye konustu.



Ödüllerini Cumhurbaskani Erdogan’dan aldilar

Cumhurbaskani Erdogan konusmasinin ardindan Tevfik Alparslan Babaoglu’na ebru sanati, Fatma Çiçek Derman tezhip sanati, Alpay Ekler Karagöz sanati, Ayten Tiryaki hat sanati, Amir Ates Mevlit gelenegi, Gülbün Mesara tezhip, kati ve minyatür sanati, Fatma Önkol masal anlatma gelenegi, Ali Akbey geleneksel ahsap oyuncak yapim gelenegi, Hasan Tabakoglu kazaziye ustaligi, Mustafa Sami Onay tahta kasik yapim ustaliginda, Hasan Tuluk metal el isçiligi gelenegi, Hüsamettin Yivlik geleneksel ahsap oyma sanati, Sevim Ataner ehram dokuma ustaligi, Ibrahim Atici semer yapim ustaligi, Ismail Araç karatabak dericilik ustaligi, Mehmet Bassav geleneksel lületasi ustaligi, Mehmet Orhan Çakiroglu yemeni yapim ustaligi, Mustafa Civelek islik dili gelenegi, Nahya Güzelyurt yorgan yapim ustaligi, Salim Yasar çömlek ustaligi, Tansel Isik agaç baston yapimi ustaligi alaninda ödül verdi. Milli Savunma Bakanligi Mehteran Birligi ise Mehter gelenegini yasattigi için ödüle layik görüldü.

Cumhurbaskani Erdogan, ödül için sahneye gelen ahsap oyma sanati ustasi Hüsamettin Yivlik’ten sigarayi birakma sözü aldi. Erdogan Yivlik’in sigara paketini aldiktan sonra Yivlik’e hediyesini takdim etti.

Islik Dili gelenegi temsilcisi Mustafa Civelek, Erdogan’i ve salondakileri islik dili ile selamladi. Erdogan, Giresun’a davet edilmesi üzerine AK Parti Genel Baskanvekili Binali Yildirim’a seslenerek "Ya sen ya ben plani yapiyoruz" dedi.

Kazaziye ustasi Hasan Tabakoglu ise Cumhurbaskani Erdogan için özel tasarladigi el emegi tespihi Cumhurbaskani Erdogan’a takdim etti. Yorgan ustasi Nahya Güzelyurt ise Türk Bayragi ve Atatürk motifli minyatür yorgan hediye etti.
Kaynak: İHA