TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik Açiklamasi 'Tarimsal Ögretim'in 176 Yili Kutlu Olsun'

Türkiye Damizlik Koyun Keçi Yetistiricileri Merkez Birligi (TÜDKIYEB) Genel Baskani Nihat Çelik, ülkede tarimsal ögretimin baslamasinin 176. yildönümü nedeniyle açiklamalarda bulundu.

TÜDKIYEB Genel Baskani Nihat Çelik Açiklamasi 'Tarimsal Ögretim'in 176 Yili Kutlu Olsun'
Genel Baskan Çelik, Türkiye’de ilk tarimsal ögretim faaliyetlerinin 10 Ocak 1846’da Istanbul’da Yesilköy semtinde bulunan Ayamama Çiftligi’nde kurulan Mekteb-i Zirai Sahane ile basladigini hatirlatarak, "Bugün itibariyle tarim, kalkinmanin hala ana sektörü durumundadir. Bu nedenle tarim sektörünün problemlerinin çözümünde her zaman yeni bilgi ve teknolojilere ihtiyaç duyulmaktadir. Dolayisiyla ziraat fakültelerimize bu anlamda çok önemli görevler düsmektedir" dedi.



"Ziraat mühendislerinin ülke tariminda önemli sorumluluklari var"

Ziraat mühendisligi mesleginin önemine dikkat çeken Çelik, açiklamasinda, "Tarim ögretiminde 176 yillik geçmise sahip olan ziraat mühendisligi mesleginin mensuplari ülke tarimina hizmet etmektedir. Ülkemizde tarim ve hayvancilikta önemli rol oynayan, insanlarin doymasi ve iyi beslenmesi sorunlarina çözüm üretmek gibi üstlendigi önemli bir sorumlulukla, tarimsal teknik ve teknolojileri yetistiricilerimize aktaran ziraat mühendislerinin önemini daha da artirmaktadir. Dünyada oldugu gibi ülkemizde de dijital teknolojilerin tarimda kullanildigi düsünüldügünde bu teknolojileri çiftçilerimize aktaracak olan bir bakima çiftçi ile bilgi ve teknik arasinda köprü vazifesi gören ziraat mühendislerinin öneminin göz ardi edilmemesi gerekmektedir. Çünkü bitkisel ve hayvansal üretimden küresel isinma sorununun çözümüne kadar çok genis bir faaliyet alani ziraat mühendisligi mesleginin sorumlulugundadir" ifadelerine yer verdi.

"Ziraat fakülteleri ihtiyaca göre mezun vermeli"

Genel Baskan Çelik, ziraat fakültesi ve mezun sayisinin fazlaligina dikkat çekerek, "Ülkemizde 45’e yakin ziraat fakültesi her yil yaklasik 4 bin ziraat mühendisi mezun vermektedir. Tarimsal ögretimin basladigi yildan bu yana mezun olan 100 binin üzerindeki meslek mensubunun yaklasik yüzde 25’i issizdir. Çok sayida ziraat mühendisi meslegi ile ilgisi olmayan islerde çalismaktadir. Diger taraftan her yil mezun olan çok sayida ziraat mühendisi ise ihtiyacin üzerinde olmasi sonucu adeta issiz sayisinin giderek artmasina neden olmaktadir" degerlendirmesini yapti.

"Ziraat fakültelerinde uygulamali derslere agirlik verilmeli"

Fakültelerde verilen derslerin teorik agirlikli olduguna dikkat çeken Çelik, "Fakültelerin egitim müfredatinda uygulamali derslerin yetersiz kalmasi, ögretim için gelen ögrencilerin büyük bir kisminin tarimla ilgilerinin bulunmamasi gibi olumsuzluklar egitimde kalitenin düsmesine neden olmakta, bu yüzden yeni mezun mühendisler mesleklerini icra etmekte zorlanmaktadirlar. Bu nedenle ziraat mühendislerinin teorik ve pratik bilgilerle donanimli, analitik düsünebilen meslek mensuplari olmalari gerekmektedir. Fakültelerde teorik egitimin yaninda daha çok pratik ve uygulamali egitim verilmeli ki mezun olan gençlerimiz sahada çiftçilere yetistiricilere daha faydali olsun. Çiftçiyi bilgi ile bulusturan, bir bakima çiftçi ile bilgi ve teknik arasinda köprü vazifesi gören Ziraat Mühendislerine günümüzde daha çok ihtiyaç duyulmakta ve ziraat mühendislerinin görev ve sorumluluklari ile ziraat mühendisliginin önemi daha da artmaktadir ” ifadesini kullandi.

"Küçükbas hayvan yetistiricileri daha fazla egitilmeli"

Küçükbas hayvan yetistiricilerinin her zamankinden çok egitime ihtiyaçlari oldugunun altini çizen Çelik, "Ülkemizde ziraat mühendisligi meslegi için tarim ögretimi ne kadar önemli ise yetistiricilerimizin egitilmesi de en az o kadar önemlidir. ’Balik verirsen bir kez doyurursun halki, ögretirsen balik tutmayi, hep doyar karni’ deyisi bize egitimin ne kadar önemli oldugunu kisaca özetlemektedir. Bunun bilincinde olan Merkez Birligimiz ve Birliklerimiz kuruldugu 2006 yilindan bu yana görev yapan çok sayida personeli, ziraat mühendisleri, veteriner hekimleri ve tarim danismanlariyla sahada, yetistiricilerimize yönelik degisik egitim etkinlikleri ile çalismalar yaparak teknik ve teknolojileri yetistiricilerimize aktarmaktadir. Yine 2006 yilindan bu yana uygulanmakta olan Halk Elinde Küçükbas Hayvan Islahi Ülkesel Projesinde 400 civarinda ziraat mühendisi ve veteriner hekim proje lideri ve proje teknik elemani olarak sahada görev yapmaktadir" dedi.

Genel Baskan Çelik, açiklamasini Tarimsal Ögretim’in 176. yilinin ziraat mühendislerine ve ögrencilere hayirli olmasini temennileriyle sonlandirdi.
Kaynak: İHA