(Özel) Yasak Irklar Için Bursa'da Önemli Çalisma

Yasakli irk köpeklerin gündeme gelmesiyle birlikte tüm belediyeler çalismalarini hizlandirirken, Nilüfer Belediyesi de, 45 bin metrekarelik alanda sokak hayvanlarinin barinmasi için kurulacak Dogal Yasam Alani’nda ihale asamasina geldi.

(Özel) Yasak Irklar Için Bursa'da Önemli Çalisma
Nilüfer Belediyesi, Orman Bölge Müdürlügüne ait Kayapa-Kuruçesme arasindaki 45 bin metrekarelik alanin sokak hayvanlarinin barinmasi için belediyeye kiralanmasinin ardindan yol açma çalismalari tamamlandi. Çevre tellerinin ihalesinin yapilmasinin ardindan diger bölümler de yavas yavas kurulacak. Tesisin bu yil içinde hizmete alinmasi planlaniyor. ‘Dogal Yasam Alani içinde öncelikli olarak engelli, yasak irklar ve yasli hayvanlar için ortamlar hazirlanacak. Burada tedavileri ve rehabilitasyonlari yapilan bu tür hayvanlar ömür boyu burada misafir edilecek.

1 yilda 6 bin 991 sokak hayvani tesislerde agirlandi

Nilüfer Belediyesi Veteriner Isleri Müdürü Sanem Çetiner, çalismalar hakkinda bilgi verdi. 2021 yili içerisinde , 6 bin 991 sokak hayvanini mevcut tesislerde agirladiklarini belirten Çetiner, “Bunlarin bin 879’u kisirlastirma, 2 bin 294 cerrahi operasyon 2 bin 251’de dahili müdahaleleri yapildi. Aldigimiz canlari bulundugu bölgelere birakmaya özen gösteriyoruz. Pandemiye ragmen 2 bin 16 kisi ziyarete gelmis ve 604 tane sokak canimizi sahiplendirildi. Burasi ömür boyu hayvanlarin kalacagi bir tesis degil. Burasi geçici bakim ve tedavi merkezi. Kisirlastirmalar ve tedaviler yapiliyor alindiklari yere birakiliyor. Zaten saglikli hayvanlarin burada durmasi dogru degil. Buralar bulas orani yüksek yerlerdir. Buna bizler de baskanimiz da sicak bakmiyor. Hayvanlar ömür boyu kafeste tutulmamalidir. Ancak yasakli irk dedigimiz bir gerçegimiz var. Maalesef onlari ömür boyu tutmak zorundayiz. Su an 10 pitbull ve bir adet dogo cinsi köpegimiz yasa geregi kafeste tutuluyor. Eger bu tür irklar sahipsiz ise bunu yapmak durumundayiz” dedi.

Dogal Yasam Alani’nda öncelikli gruplar olacak

Nilüfer Belediyesi’nin Dogal Yasam Alani projesine de deginen Çetiner, “Kuruçesme - Kayapa arasinda 45 dönümlük bir alan üzerine hazirlaniyor. Su an ihale asamasinda. Yilin ortalarinda isleme geçmesi hepimiz tarafindan arzu ediliyor. Oraya da mahallelerde yasayan tüm köpekleri toplayip barindirma imkanimiz yine yok. Ama yasakli irklar daha rahat edecektir. Dogada yasamasi güç engelli hayvanlari orada misafir edecegiz. Büyük irk köpekler var. Onlar orada olacak. Agresif köpekler orada rehabilite edilmesi planlaniyor. Öncelikli gruplari orada dogal ve huzurlu ortamda misafir edecegiz” seklinde konustu.

“Yasak irklar sahipsiz dolasamaz”

14 Ocak’ta yasakli irklarin kayit altina alinmasi için son tarih oldugunun altini çizen Sanem Çetiner, “Su anda da yasakli irkin sokakta dolasirken vatandas bize haber veriyor. Biz onu almakla hükümlüyüz. Bu irklar su anda da sahipsiz dolasamaz. Bu dönemde sahipli ise çipini taktiracak, kisirlastiracak ve kendinin olacak. Bundan sonra biz degisik bir sey yapmayacagiz. Su anda yasak irklarin tüm sorumluluklari sahiplerindedir. Onlarin kesinlikle kayit altina aldirmasi gerekiyor. Böylece eger salinirsalar sokaklara kimin olduklari bilinecek. Bu çok önemli bir sey. Nilüfer’de bu dönemde pitbullarla ilgili yogun sikayet almiyoruz. STK’larinda kayit altina aldirmaya ve sahiplendirmek noktasinda büyük çabalari var. Hepsine tesekkür ediyorum” ifadelerini kullandi.
Kaynak: İHA