Kendisi Küçük, Becerisi Büyük

Aydin’in Efeler Ilçesine bagli Kirsal Alatepe Köyü’nde yasayan ve Aydin merkezdeki Muharrem Göktayoglu Ortaokulu’nda okuyan 8. sinif ögrencisi Bilal Karababa, yasindan büyük isleri beceriyor. Okulun tatil oldugu günlerde derslerden arta kalan zamanini zeytin hasadi yaparak geçiren Bilal Karababa, bahçelerindeki zeytin agaçlarini kendi basina hasat ediyor.

Kendisi Küçük, Becerisi Büyük
Zorunlu egitimin 12. yila çikmasinin ardindan çocuklar için köylerde yasamak avantaj oldu. Sehirlerde liseyi bitirinceye kadar is tutamadigi için pek çok ögrenci herhangi bir meslek edinemezken köylerde yasayan çocuklar ise iyi bir çiftçi olarak yetismeye basladi.

Eskiden incir ve zeytinin para etmemesi nedeniyle herkes çiftçilikte kaçarken, pandemiden sonra zeytinyaginin kilosunun 50 TL’ye incirin ise 70 TL’ye kadar yükselmesi dag köylerinde çiftçiligi ayricalikli meslek haline getirdi.

Birkaç yil öncesine kadar imkanlari nedeniyle sehirlerde yasamanin avantaj oldugunu ancak gelisen teknoloji ve ulasimin kolaylasmasi nedeniyle köy yasantisinin daha avantajli hale geldigini belirten Bilal Karababa, “Eskiden kütüphane, oyun parki, internet, bilgisayar sehirdeydi. Simdi köyde de oyun parki var, internet sayesinde kütüphane evimize geldi. Köylerin eksikleri giderilince yasamak için sehirden daha cazip hale geldi. Sehirde okuyoruz ama trafik sikisikligi yasamadigimiz için Aydin Sehir Merkezi’ndeki diger arkadaslarimizla ayni süre içinde okula ulasiyoruz. Köyde yasadigimiz için derslerden arta kalan zamanlarimizda ailemizin isi ile mesgul olup bir yandan da meslek edinebiliyoruz” diyerek kendisinin de ögrenciligin yaninda çiftçilik gibi bir isi ve meslegi oldugunu söyledi.



Yetiskin bir insanin yaptigi isi kendi basina yapabilen 8. sinif ögrencisi Bilal Karababa hayatindan menün oldugunu söyledi.

Kaynak: İHA