Danimarka'da Savunma Istihbarat Servisi Baskani Findsen'in Gözaltinda Oldugu Ortaya Çikti

Danimarka’da Savunma Istihbarat Servisi (DDIS) Baskani Lars Findsen’in “son derece gizli” olan bilgileri sizdirma suçlamasiyla 9 Aralik’tan bu yana gözaltinda oldugu ortaya çikti.

Danimarka'da Savunma Istihbarat Servisi Baskani Findsen'in Gözaltinda Oldugu Ortaya Çikti
Danimarka’da istihbarat servisi skandallarina bir yenisi daha eklendi. Danimarka basininda yer alan haberlerde, Savunma Istihbarat Servisi (DDIS) Baskani Lars Findsen’in “son derece gizli” olan bilgileri sizdirma suçlamasiyla 9 Aralik’tan bu yana gözaltinda oldugu ifade edildi. Dava hakkindaki yayin yasaginin kaldirilmasinin ardindan Findsen’in gözaltina tutuldugu ortaya çikarken, geçtigimiz sene aralik ayinda Danimarka Güvenlik ve Istihbarat Servisi (PET) ve DDIS’den 4 kisi istihbarat verilerini sizdirdigi süphesi ile gözaltina alinmisti.

Gözaltina alinan 4 eski ve mevcut görevlinin serbest birakildigi aktarilan haberlerde, Findsen’in su anda devam eden sorusturma kapsaminda gözaltinda olan tek isim oldugu ifade edildi.

Yargicin gözalti süresini 4 Subat’a kadar uzatmaya karar verdigi durusmanin ardindan Findsen basina verdigi demeçte, "Suçlamalarin öne sürülmesini istiyorum ve suçsuzum. Bu tamamen delilik" dedi.

Hakkinda çok az bilginini kamuoyu ile paylasildigi davada, sizdirilan bilgilerin tam olarak ne oldugu ve niteligi bilinmiyor.

PET tarafindan yapilan açiklamada ise, serbest birakilan 4 istihbarat yetkilisinin “son derece gizli” olan bilgileri sizdirdiklari süphesiyle “vatana ihanet” de dahil olmak üzere birçok suçtan suçlandigi aktarildi. Söz konusu suçlamalarda en az 12 yil hapis cezasi öngörülüyor.

Öte yandan, Danimarka basini 2020 yilinda, DDIS’in ABD Ulusal Güvenlik Ajansi (NSA) ile Danimarka vatandaslari hakkinda topladigi gizli iletisim ve kisisel verilerini paylastigini öne sürmüstü.
Kaynak: İHA