Bayburt'ta Soguk Kis Günleri Sazli, Sözlü Anadolu Türküleri Esliginde Isiniyor

Bayburt’ta soguk kis günleri kültür sohbetleri ve etkinlikleriyle sicak hale geliyor.

Bayburt'ta Soguk Kis Günleri Sazli, Sözlü Anadolu Türküleri Esliginde Isiniyor
’Gelenekten Gelecege’ sloganiyla yola çikan Bayburt Tarih Kültür ve Edebiyat Dernegi (BAYDER), her yastan insani dernek çatisi altinda toplayarak, çesitli kültürel etkinliklerle soguk kis günlerini anlamli hale getiriyor. Dernek, kültür sohbetleri basta olmak üzere tiyatro, orta oyunu, siir dinletileri, asik atismalari, türküler gibi kültürel ve sanatsal faaliyetlerle insanlarin eglenirken ögrenmelerini saglayan etkinlikler gerçeklestiriyor. 2010 yilindan beri Bayburt’un gelenek ve göreneklerinin yer aldigi birçok kültürel etkinlige imza atan dernek, her yastan kesime hitap ederek, genç nesillerin Bayburt kültürüyle iç içe olmasi açisindan önem tasiyor.

Üniversite ögrencilerinin de içlerinde oldugu kültür sohbetlerinde, sunumlar yapilarak katilimcilara bilgilendirme faaliyetleri gerçeklestiriliyor. Dernekteki programlar hakkinda bilgi veren dernek baskani Fatih Dündar, "2010 yilinda ’Gelenekten Gelecege’ sloganiyla kurdugumuz dernegimizde gelenekle gelecegi bulusturmaya çalisiyoruz. 2014 yilindan itibaren ise kültür sohbeti programini gerçeklestirmekteyiz" diye konustu.

Her hafta farkli konulari ele alarak program yaptiklarini söyleyen Dündar, beyin firtinalari yaprak fikir alisverisinde bulunduklarini kaydetti.

Öte yandan 10 ay süreyle program yaptiklarini söyleyen Dündar, özellikle kis aylarinda etkinliklerin daha yogun ve sicak geçtigini vurguladi. Bayburtlu sairlerin, yerel sanatçilarin ve âsiklarin dernekte sahne bulduklarina deginen Dündar, "Yöremizin, ilimizin sairlerinden siir sunumlari, siir sevdalilarindan siir dinletileriyle insanlari siirle, edebiyatla bulusturuyoruz. Yerel sanatçilarimiz, ozanlarimiz, dernegimizde sahne buluyor, bilindik taninan asiklarimizi buraya getirerek asiklik gelenegini yasatmaya gayret ediyoruz. Bu ortamlar kültürümüz, gelenegimiz, ilimiz için adeta birer kültür okullardir" ifadelerini kullandi.

"Közlenmis patates esliginde sicak ortam"

Bayburt’un soguk kis günlerinin vazgeçilmez lezzeti olan közlenmis patates esliginde gerçeklestirilen programlar, 2 saatlik sürenin ardindan son buluyor. Gerçeklestirilen etkinliklere katilan vatandaslar, yapilan 2 saatlik programdan memnun kaldiklarini dile getirerek, zamanin nasil geçtigini anlamadiklarina vurgu yaptilar. Türküler söyleyerek, halay çekerek günün yorgunlugunu attigini ifade eden Imdat Sancar isimli vatandas, "BAYDER’de Her hafta farkli bir konu oluyor bu da bizlerde merak uyandiriyor açikçasi. Kültürümüzle ilgili türkülerimiz, hikayelerimiz, uzun havalarimiz oluyor. Çay içiyoruz, patates közlüyoruz, soguk havalarda vaktimizi bu sekilde degerlendiriyoruz" seklinde konustu.

Kaynak: İHA