ABD 2035'Te Elektriginin Yüzde 40'Ini Günes Enerjisinden Karsilayabilir

ABD’nin 15 yil içinde günes enerjisi kapasitesini 10 kat artirarak elektriginin yüzde 40’ini günes enerjisiyle üretmesinin mümkün oldugu açiklandi.

ABD Enerji Bakanligi’nin Enerji Verimliligi ve Yenilenebilir Enerji Dairesinin yayinladigi raporda, ABD’nin iklim degisikligi tehdidine karsi elektrik üretiminin yenilenebilir enerji agirlikli hale getirmesinin mümkün oldugu degerlendirildi.

Önemli politika degisiklikleri gerektiren bu adim için ülkenin milyarlarca dolarlik yatirimla elektrik altyapisini yenileyerek yillik günes enerjisi kapasite artirimlarini dört katina çikarmasi gerektigi bildirildi.

Raporda ülkenin yillik kapasite artirimlarini dört katina çikartmasi halinde 2035 yilinda yenilenebilir enerji sebekesine 1000 gigawatt (GW) elektrik saglar hale gelebilecegi belirtildi.

2050 yilinda ise günes enerjisinden üretilmesi öngörülen yillik 1600 GW elektrigin bugünkü konut ve ticari isletmelerinin tüm ihtiyacini karsilayabilecegine dikkat çekildi ancak raporda, 2050 yilina kadar elektrik tüketiminin artmaya devam etmesinin öngörüldügünden, tüm sistemin yenilenebilir hale gelmesi için elektrik üretiminin 3000 GW’a çikmasi gerekecegi tahmin edildi.

Bakanlik yetkilileri, raporun yönetimin politikasini yansitmadigini, yalnizca sonraki on yil içinde günes enerjisi endüstrisine yön ve ilham vermeyi amaçladigini bildirdi.

Enerji Bakani Jennifer Granholm yaptigi açiklamada raporun “en ucuz ve en hizli gelisen yenilenebilir enerji türü olan günes enerjisinin 2035 yilina kadar ABD’deki tüm evlere elektrik saglayabilecegini ve bu süreçte 1,5 milyon kisiye is imkani sunacagini gösterdigini” söyledi.

Enerji Bakanliginin verilerine göre ABD'de 2020'de günes enerjisi kapasitesi 15 GW artti ve toplam elektrik üretiminin yüzde 3’ü günesten saglandi.

Kaynak: AA