845 Yillik Mardin Ulu Cami'nin Duvarindaki 'Vergi Muafiyet Kitabesi' Ilgi Görüyor

Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Murat Çaglayan: 'Gelen ziyaretçilerin anlamasi açisindan anitin üzerinde Türkçe çevirilerin yer almasini ümit ediyoruz. Yakin bir zamanda Valilik ve Vakiflar Genel Müdürlügü bu konularda bir çalisma yapacak'

HALIL IBRAHIM SINCAR - Mardin'de 845 yillik Ulu Cami, duvarina islenen ve kentte vergilerin kaldirildigini bildiren kararlarin yazili oldugu "Vergi Muafiyet Kitabesi"yle dikkati çekiyor.

Farkli medeniyetlere ait çok sayida tarihi yapiyi bünyesinde barindiran Mardin'de, Artuklu Emiri Kutbettin Il Gazi tarafindan 1176 yilinda insa edilen Ulu Cami'nin en önemli özelliklerinden biri, insasindan 10 yil sonra Artuklu Emiri'nin oglu Melik Hüsameddin Yavlak Aslan tarafindan yazdirilan "Vergi Muafiyet Kitabesi".

Caminin dogu kapisi duvarina yazilan "Vergi Muafiyet Kitabesi", Türk Islam döneminin en eski vergi muafiyet kitabelerinden biri.

Sehirdeki ekonomiyi canlandirmak, özellikle Ipekyolu tüccarlarini sehre çekmek için birçok vergiyi kaldirarak kenti cazibe merkezi haline getiren kararlarin yazili oldugu kitabe, ziyaretçilerden de ilgi görüyor.

Kültür ve Turizm Bakanligi Mardin Artuklu Ilçesi Alan Baskani ve Mardin Artuklu Üniversitesi Mimarlik Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Murat Çaglayan, AA muhabirine, Mardin'de hüküm süren devletler arasinda sehrin mimari dokusunun olusumunda Artuklu Beyligi'nin önemli bir yeri bulundugunu söyledi.

Ulu Cami'nin beyligin önemli eserlerinden biri oldugunu ve kitabenin de ayri bir yeri bulundugunu anlatan Çaglayan, kitabenin Artuklu Emiri Kutbettin Il Gazi'nin oglu Melik Hüsameddin Yavlak Arslan tarafindan 1186'da yazdirildigini bildirdi.

Çaglayan, kitabenin yazilma amacinin önemine deginerek, sunlari kaydetti:

"Melik, Ipekyolu üzerinde bulunan sehrin bu ticaretten daha fazla faydalanmasi için çok siyasi bir karar veriyor. Sehirdeki hemen hemen bütün vergileri iptal ediyor. Bunu da kitabeye yaziyor. Kitabede birçok kesimden gayri resmi olarak alinan vergilerin hepsini kaldiriliyor. Bunu gerçeklestirdikten sonra da gerçekten kentte bayindirlik faaliyetleri artmis. Hanlar, hamamlar, medreseler, kiliseler ve benzeri mimari yapilarin insasi ile beraber sehirde huzur ve refah ortami yasaniyor, ticaret de canlaniyor."

- Kitabelerin Türkçe çevirilerinin olmasi talebi

Kitabeye yönelik akademik çalismalar ve çevirilerin yapildigini anlatan Çaglayan, caminin dogudaki ana giris kapisinda bulunan kitabenin Türkçe çevrilerinin de olmasi gerektigini söyledi.

Türkçe çevirinin akademik kaynaklarda bulundugunu ifade eden Çaglayan, "Gelen ziyaretçilerin anlamasi açisindan anitin üzerinde Türkçe çevirilerin yer almasini ümit ediyoruz. Yakin bir zamanda Valilik ve Vakiflar Genel Müdürlügü bu konularda bir çalisma yapacak. Simdiden kendilerine tesekkür ediyoruz." dedi.
Kaynak: AA