ABD, Katar Ve Türkiye Ile Kabil Havalimaninin Yeniden Açilmasi Için Yakin Çalistiklarini Açikladi

ABD Disisleri Bakani Antony Blinken, Afganistan’in baskenti Kabil’deki Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'nin bir an önce yeniden açilmasi için Katar ve Türkiye ile yakin çalistiklarini belirtti.

Blinken, Afganistan konusunda degerlendirmelerde bulunmak üzere Disisleri Bakanliginda basin toplantisi düzenledi.

ABD'nin Afganistan misyonunun, Katar’in baskenti Doha’dan çalismalara devam ettigini ifade eden Blinken, bu hafta sonu Doha’yi ziyaret edecegini ve oraya tahliye edilmis Afganlarla da bir araya gelecegini kaydetti.

Blinken, Doha’dan sonra Almanya’nin baskenti Berlin’e geçecegini orada ise 20 ülkenin disisleri bakanlari ile Afganistan konusunda bir toplanti düzenleyecegini dile getirdi.

Afganistan’da kalan Amerikan vatandaslari konusunda Taliban ile iletisim halinde olduklarini söyleyen Blinken, Taliban’in ülkeden çikmak isteyenlere izin vermesine yönelik vaadini tutmasinin önemli olacagini bildirdi.

ABD’li bakan ayrica, "Ortaklarimiz Katar ve Türkiye ile baskentin ayaga kalkmasi ve Kabil havaalaninin bir an önce yeniden açilmasi için yakin çalisiyoruz." diye konustu.

- Taliban öncülügündeki hükûmete direkt insani yardim yapilmayacak

Taliban’a yönelik yaptirimlara ragmen ABD’nin Afganistan halkina insani yardimda bulunmaya devam edecegini ifade eden Blinken, "Bu yardimlar, hükûmet üzerinden degil bagimsiz kuruluslar üzerinden gidecek." dedi.

Afganistan’da Taliban'in önde gelen liderlerinden Molla Abdulgani Birader öncülügünde hükûmet kurulduguna iliskin bir soruya yanit veren Blinken, bu konudaki haberleri gördügünü ancak henüz kesinlesmis bir sey olmadigini dolayisiyla bu konudaki yorumunu gelecek günlerde bu konu netlestiginde yapacagini belirtti.

Blinken, beklentilerinin ortaya çikacak hükûmetin kucaklayici olacagi, Taliban mensubu olmayanlarin da hükûmette rol alacagi bir ortamin olusmasi yönünde oldugunu kaydetti.

Kaynak: AA