Israil Basbakani Bennett, Iran'in Nükleer Programinin 'Kritik Seviyeye' Ulastigini Iddia Etti

Israil Basbakani Naftali Bennett, Birlesmis Milletler (BM) Genel Kurulunda yaptigi konusmada, Iran'in nükleer programinin "kritik seviyede" oldugunu iddia ederek, Tahran'in nükleer silaha sahip olmasina izin vermeyeceklerini söyledi.

Bennett, BM Genel Kurulunda yaptigi konusmanin büyük bölümünde Iran'i hedef alan suçlamalarda bulunurken, Filistin-Israil meselesine deginmedi.

Iran'i Hizbullah, Hamas ve Islami Cihad Hareketine destek vermekle suçlayan Bennett, Tahran yönetiminin Orta Dogu'ya hükmetmeyi istedigini ileri sürdü.

Tahran yönetiminin son yillarda nükleer faaliyetlerine hiz verdigini ve bu konuda kritik bir seviyeye ulasildigini ileri süren Bennett, söyle devam etti:

"Tüm kirmizi çizgiler asildi, denetimler göz ardi edildi. Iran, Uluslararasi Atom Enerjisi Kurumunun koruma anlasmalarini ihlal ediyor ve bundan paçayi siyiriyor. Müfettisleri taciz ediyorlar ve arastirmalarini sabote ediyorlar ve bundan da paçayi siyiriyorlar."

Iran'in nükleer silah üretme niyetini ortaya koyan deliller oldugunu savunan Bennett, "Iran'in nükleer programi bir dönüm noktasina geldi, bizim toleransimiz da öyle. Kelimeler santrifüjlerin dönmesini engelleyemez." ifadelerini kullandi.

Tahran yönetiminin nükleer silah edinmesine izin vermeyeceklerini vurgulayan Israil Basbakani, Iran'in göründügünden daha zayif ve savunmasiz oldugu iddia etti.

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele ve yaklasik 3,5 ay önce kurduklari hükümete iliskin degerlendirmelerde de bulunan Bennett'in Filistin-Israil meselesine deginmemesi dikkati çekti.

Kaynak: AA