Tunus'ta, Cumhurbaskani Said'in 'Olaganüstü Kararlari' Protesto Edildi

Tunus'un güneyindeki Safaks kentinde çok sayida kisi, Cumhurbaskani Kays Said'in yasama, yürütme ve yargi yetkilerini elinde toplayan olaganüstü kararlarinin iptali için gösteri düzenledi.

Kent merkezinde toplanan yaklasik 200 kisi, "Anayasaya dokunmak kirmizi çizgidir", "Halk, anayasanin yeniden islerlik kazanmasini istiyor", "Darbeye hayir", "Diktatörlüge hayir, mesruiyetten geri adim atmak yok" sloganlari atti.

Adinin açiklanmasini istemeyen bir gösterici, AA muhabirine yaptigi açiklamada, temel taleplerinin, mesruiyete ve anayasaya yönelik darbenin sona ermesi ve olaganüstü kararlarin yürürlükten kaldirilmasi oldugunu söyledi.

Daha önce Said destekçisi oldugunu ve seçim kampanyasinin yürütülmesine katkida bulundugunu belirten gösterici, artik Cumhurbaskaninin dediklerine güvenmediklerini dile getirdi.

- Said, yasama ve yürütme yetkilerini devraldi

Tunus Cumhurbaskani Said, 25 Temmuz'da Meclisin çalismalarini dondurmasi ve basbakani azletmesinden sonra 22 Eylül'de yetkilerini genisleten yeni kararnameler yayimladi.

Yeni kararnamelerle cumhurbaskaninin yasama ve yürütme yetkisine yönelik olaganüstü düzenlemeler yapildi ve yasa tekliflerinin Anayasa'ya uygunlugunu denetleyen geçici komisyon feshedildi.

Cumhurbaskaninin yetkilerini genisleten kararnameler Resmi Gazete'de yayimlandi.

Buna göre, Tunus Cumhurbaskani'na Bakanlar Kurulunun görüsünü aldiktan sonra cumhurbaskanligi kararlariyla "yasama metinleri" çikarma yetkisi verildi.

Kararname uyarinca, Bakanlar Kurulu artik Meclise degil cumhurbaskanina karsi sorumlu olacak. Cumhurbaskani, basbakani atayacak, kabine üyelerini, hükümetin siyasetini ve kararlarini belirleyecek.

Cumhurbaskanina ayrica her türlü cumhurbaskanligi kararini halk oylamasina sunma yetkisi de verildi.

Kaynak: AA