Fransiz Bakan Bachelot-Narquin Açiklamasi 'Islam Büyük Cografyayi Kapsayan Bir Medeniyettir'

Fransa Kültür Bakani Roselyne Bachelot-Narquin, Islam'in Arap Yarimadasi'ndan bugünlere Misir ve Magrip'ten geçerek, Hindistan'dan Endülüs'e uzanan cografyayi kapsayan büyük bir uygarlik oldugunu söyledi.

Fransa'da ilk defa Paris disinda 18 kent, Louvre Müzesi'nin organizatörlügünde 20 Kasim-27 Mart arasinda "Simdiyi anlamak için bir geçmis" temasiyla Islam Sanatlari Sergisi'ne ev sahipligi yapmaya hazirlaniyor.

Islam cografyasi ve medeniyetine ait eserlerin yer alacagi serginin Louvre Müzesi'ndeki tanitim programina, Kültür Bakani Bachelot-Narquin, Egitim Bakani Jean-Michel Blanquer ile müze yetkilileri ve sergilerin yer alacagi kentlerden bazilarinin belediye baskanlari katildi.

Bakan Bachelot-Narquin, Islam sanatlarina ait eserlerin Fransa'da ilk kez Paris disinda eszamanli olarak 18 farkli sehirde sergilenecegini söyledi.

Sergiler için 4 milyon avroluk bütçe ayrilan organizasyonun finansmaninin Kültür Bakanligi tarafindan karsilandigini ifade eden Bachelot-Narquin, Islam medeniyet ve kültürüne ait eserlerin, Fransizlarin Islam'a bakislarini degistirmeye yardimci olmasini umduklarini belirtti.

Bachelot-Narquin "Islam sadece bir din degil, kelimenin kendisinin de anlattigi gibi büyük cografi alani ve genis zaman dilimini kapsayan bir medeniyettir." dedi.

- Kabe'nin anahtari da sergileniyor

Hindistan'dan Endülüs'e genis bir alani kapsayan, 7. yüzyildan bugüne var olan bir medeniyet içinde çok farkli sanatsal ifadelerin olustugunu kaydeden Fransiz Kültür Bakani, sergilerin bu çesitliliginin sanatsal zenginligi hatirlatacagini aktardi.

Bachelot-Narquin, Islam'in uzak bir medeniyet degil, yüzyillardir bati uygarligiyla iliskisi olan bir medeniyet olduguna dikkati çekti.

Fransa'da Orta Çag'dan beri çok sayida Islam sanatina ait eserin bulundugunu, 2003'te Islam Sanatlari bölümü açilmadan önce de Louvre Müzesi'nde çok sayida Islami sanat eserinin oldugunu dile getiren Bakan, sergilerde Memlük Devleti döneminden kalma Kabe'nin anahtari gibi diplomatik hediyelerin de oldugu bilgisini verdi.

Fransa Egitim Bakani Jean-Michel Blanquer ise sergilerde yer alan Islam sanatlari eserlerinin, mübadele, yazisma, fikir ve insan yolculuklarindan olusan bin yillik tarihe taniklik ettigine dikkati çekti.

Fransa'da 18 sehirde sergilenecek eserlerin, bu bakimdan özellikle gençlere hitap ettigini ifade eden Blanquer, din meselesinin insanlik tarihinin anlamli parçasi oldugunu kaydetti.

- Dünyanin en büyük sanat müzesi: Louvre

Dünyanin en büyük sanat müzesi özelligini tasiyan Paris Louvre Müzesi'nde koleksiyon olarak Islam Sanati, Antik Yunan ve Misir eserlerinin yani sira Roma eserleri, heykeller, tablolar, baski ve çizimler bulunuyor.

Müzede ayni zamanda yasa disi yollarla Türkiye'den de getirildigi belirtilen tarihi eserler yer aliyor.

Kaynak: AA