Arjantin'de Hükümet Içinde Çikan Kriz Kabinede Degisiklik Getirdi

Arjantin'de geçen pazar düzenlenen parlamento ön seçimlerinde iktidarin oy oraninin düsmesiyle hükümet blogunda bas gösteren siyasi krizde kabineden 5 bakan degisti.

Arjantin resmi haber ajansi TELAM'da yer alan habere göre, Devlet Baskani Alberto Fernandez, Disisleri, Ulusal Güvenlik, Egitim, Tarim ile Bilim ve Teknoloji bakanliklarinda degisiklige gitti.

Disisleri Bakanligi görevine Bakanlar Kurulu Baskani Santiago Cafiero, Ulusal Güvenlik Bakanligina Anibal Fernandez, Tarim Bakanligina Julian Dominguez, Egitim Bakanligina Jaime Perczyck, Bilim ve Teknoloji Bakanligina Daniel Filmus getirildi.

Ayrica, Bakanlar Kurulu Baskanligina, Cafiero'nun yerine Tucuman Valisi Juan Manzur atandi.

Yeni bakanlarin pazartesi günü yemin ederek görevlerini teslim almasi bekleniyor.

- Arjantin'de hükümet kanadinda çikan kriz

Arjantin'de 12 Eylül'de düzenlenen parlamento ön seçimlerinde muhalefet blogunun olusturdugu Degisim Için Birlik (Juntos por el Cambio) ittifakinin adaylari, ülke çapinda, hükümete yakin partilerin olusturdugu Herkesin Cephesi (Frente de Todos) ittifakinin adaylarindan daha fazla oy almisti.

Fernandez, seçimlerde baskanligini yaptigi Herkesin Cephesi ittifakinin oylarinin düsmesinin ardindan, hükümetinin hatalari nedeniyle halkin desteginin azaldigini ve bunun telafi edilecegini söylemisti.

Aralarinda Içisleri Bakani Eduardo "Wado" de Pedro'nun da bulundugu eski Devlet Baskani ve mevcut Devlet Baskan Yardimcisi Cristina Kirchner'a yakin 5 bakan ile bazi resmi kurum baskanlarinin, 15 Eylül'deki istifa karari, hükümet içinde krize neden olmustu.

Hükümeti olusturan Herkesin Cephesi ittifakina mensup Kirchner'a yakinligiyla bilinen milletvekili Fernanda Vallejos'un, 16 Eylül'de, Devlet Baskani Fernandez ve bazi bakanlar hakkinda hakaretler içeren ses kaydinin basina sizmasi, ülke gündemine oturmustu.

Fernandez ile Kirchner arasindaki tansiyonun yükselmesinin ardindan, Kirchner, yaptigi yazili açiklamayla hükümetin içindeki rahatsizliklari ve önerilerini dile getirmisti.

Kaynak: AA