BM'den 'Dünya 2,7 Santigrat Derecelik Sicaklik Artisina Dogru Gidiyor' Uyarisi

BM, yeni raporunda dünyanin Paris Iklim Anlasmasi'nda yer alan küresel sicaklik artisini 2 santigrat derecenin altinda tutulmasi hedefini karsilamaktan çok uzakta oldugunu ve sera gazi emisyonlarinin 2030'a kadar yüzde 16 artis gösterecegini açikladi.

Birlesmis Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, "dünyanin 2,7 santigrat derecelik sicaklik artisina giden felaket bir yolda oldugu" uyarisinda bulundu.

BM Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi, yeni raporunda dünyanin Paris Iklim Anlasmasi'nda yer alan küresel sicaklik artisini 2 santigrat derecenin altinda tutulmasi hedefini karsilamaktan çok uzakta oldugunu ve sera gazi emisyonlarinin 2030'a kadar yüzde 16 artis gösterecegini duyurdu.

Guterres, raporun açiklanmasinin ardindan yaptigi açiklama, "dünyanin 2,7 santigrat derecelik sicaklik artisina giden felaket bir yolda oldugu" uyarisi yapti.

Paris Iklim Anlasmasi'ndaki küresel sicaklik artisinin 1,5 santigrat derecede tutulmasi hedefinin karsilanamamasinin çok sayida can kaybina neden olacagina dikkati çeken Guterres, "Bu hedefe ulasacak araçlara sahibiz ama zamanimiz hizla tükeniyor." degerlendirmesinde bulundu.

G20 ülkelerinin küresel sera gazi emisyonlarin yüzde 80'inden sorumlu olduguna dikkati çeken Guterres, 2030'a kadar sera gazi emisyonlarinda yüzde 45 kesintiye gidilmesi gerektigini belirtti.

BM, Paris Iklim Anlasmasi kapsaminda küresel sicaklik artisinin 2 santigrat derecenin altinda tutulmasi hedefinin karsilanabilmesi için ülkelerden dünya genelinde karbon emisyonunu 2050'ye kadar sifira indirmesini istiyor.
Kaynak: AA