TMO Genel Müdürü Güldal, Ordu'da Findik Alim Noktasini Ziyaret Etti Açiklamasi

'Lütfen üreticiler 60'a yakin alim noktasinda alim yapan TMO'yu ve bu fiyatlari referans alan diger alicilari tercih etsinler, herhangi bir kayba ugramasinlar'.

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, "Lütfen üreticiler 60'a yakin alim noktasinda alim yapan TMO'yu ve bu fiyatlari referans alan diger alicilari tercih etsinler, herhangi bir kayba ugramasinlar diye tavsiye ediyorum." dedi.

Güldal, TMO'nun, Ordu'nun Altinordu ilçesindeki Organize Sanayi Bölgesi'nde findik alimi yaptigi depoda üreticilerle sohbet etti ve görevlilerden bilgi aldi.

Ürününü teslim etmek üzere TMO'ya gelen üretici Ferda Çonkara, gerekli analizlerden geçen findigiyla ilgili belgeyi de Güldal'dan aldi.

Güldal, burada gazetecilere yaptigi açiklamada, dünden beri bölgede findik alim noktalarini ziyaret ettigini belirterek, TMO'nun açiklamis oldugu alim fiyatlarinin gerçekten üreticiler tarafindan tercih edildigini söyledi.

Üreticilerin findiklarina bakarak, ayiklayarak, istenilen kriterlerde hazirlayarak TMO'nun alim noktalarina getirdigini anlatan Güldal, "Bugün itibariyle 32 alim noktasi su anda findik bölgelerinde açik durumda. Önümüzdeki haftadan itibaren 16 ilaveyle alim noktasi sayisi artacak. Ilerleyen günlerde de ihtiyaca göre alim noktalari 65-70'e kadar yükselmis olacak." diye konustu.

Güldal, 1 Eylül itibariyla basladiklari findik alimlarina iliskin ilk ödemeleri de dün hesaplara yatirdiklarini hatirlatarak, "Bugün de üreticilerimiz hesaplarindan bedellerini alabilecekler. Ilk hafta için 2 bin 507 çiftçimize 75 milyon lira ödeme yaptik." ifadesini kullandi.

Buradaki noktada üreticilerin, randevularini alarak ürünlerini getirdigini su an yanlarinda bulunan üretici Ferda Çonkara'nin ürün analiz sürecini kendisinin de takip ettigini söyledi.

Çonkara'nin findiginin, yüzde 6'nin altinda rutubet orani ve diger kriterlerle alim kategorisine girdigi için satin alindigini anlatan Güldal, sunlari kaydetti:

"Burada memnuniyet verici olan 26,5 lira yüzde 50 saglam iç esasina göre verdigimiz degerin, randimandan dolayi üreticimizi 29 lira 15 kurus üzerinden ödeme yapacagiz. Findik satmayi düsünen tüm üreticilerimizin TMO'nun açiklamis oldugu fiyatlarin altinda ürün satmamalarini özelikle rica ediyorum. Bizim kriterlerimiz ve uyguladigimiz degerler üreticinin lehine ve bir haftalik, 10 günlük alim dönemine baktigimizda ortalama 27,5'un altina düsmüyor. Yani 27 lira 71 kurus gibi bir ortalama deger var. Randimani yüksek olanlarda 30 lirayi geçen deger bulabiliyor. Dolayisiyla bu kadar emek verdikleri, bu kadar zahmet çektikleri, kurutmak için de günlerdir ugrastiklari findiklarini öncelikle Toprak Mahsulleri Ofisi'ne veya o fiyatlardan veren ve üzerinde veren diger alicilara rahatlikla satabilirler. Ama fiyati düsürmemek onlarin da biraz elinde. Lütfen üreticiler 60'a yakin alim noktasinda alim yapan TMO'yu ve bu fiyatlari referans alan diger alicilari tercih etsinler, herhangi bir kayba ugramasinlar diye tavsiye ediyorum."

Kaynak: AA